Ekspo akhir tahun tarik pembeli kitani

Oleh Normazlina M.D

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 Jan – Bagi menggalakkan masyarakat Brunei berbelanja di negara sendiri, Berkat Anak Tempatan Brunei (ATB) Enterprise telah mengadakan Ekspo Karnival Akhir Tahun Berkat ATB 2016 yang berlangsung di Ruang Legar Airport Mall, Berakas sehingga 8 Januari ini.

Menurut salah seorang Pengurus Bersama Berkat ATB Enterprise, Awang Abdul Manan bin Haji Hamid, karnival ekspo ini telah bermula sejak 23 Disember 2016 yang bertujuan bagi menggalakkan orang ramai berbelanja di negara sendiri dan menyokong usaha-usaha anak tempatan dalam menjalankan perniagaan kecil dan sederhana (PKS) di negara ini.

Beliau menjelaskan, apa yang menarik dalam karnival ini, sebanyak 1500 helai shawl telah diberikan secara percuma kepada pengunjung.

Selain itu, pengunjung-pengunjung yang berbelanja di sana juga berpeluang mengikuti cabutan bertuah bagi memenangi hadiah-hadiah menarik seperti iPhone 7 Plus, bermalam di Empire Hotel & Country Club dan Mangrove Paradise Resort, berpeluang mengikuti persiaran menaiki kapal di perairan Brunei (Brunei River Cruise), memenangi satu set sofa, satu set meja makan, almari dapur dan rak kasut.

Suasana Ekspo Karnival Akhir Tahun Berkat ATB 2016 yang berlangsung di Ruang Legar Airport Mall, Berakas.
Suasana Ekspo Karnival Akhir Tahun Berkat ATB 2016 yang berlangsung di Ruang Legar Airport Mall, Berakas.
Kanak-kanak menaiki kenderaan patung binatang yang disediakan.
Kanak-kanak menaiki kenderaan patung binatang yang disediakan.

Selain berbelanja, beberapa aktiviti juga dijalankan seperti kempen menderma darah oleh Pusat Perubatan Jerudong Park (JPMC) yang akan dijalankan pada 6 Januari ini bermula jam 4:30 petang. Oleh itu, orang ramai dialu-alukan hadir untuk menderma darah bagi membantu mereka memerlukan darah.

Awang Abdul Manan bersama rakan-rakan kongsinya yang lain, Awang Abdul Khalid Mokhtar, Awang Abdul Aziz Mokhtar dan Awang Khairul Amilin melahirkan harapan agar karnival tersebut akan menggalakkan orang ramai menyokong pengusaha-pengusaha PKS tempatan dan berharap pihak kerajaan atau agensi lain akan dapat menyokong mereka dalam menjalankan acara-acara seperti ini.

Mengenai perancangan Berkat ATB Enterprise lagi, mereka akan mengadakan ekspo besar-besaran pada Mac nanti di Stadium Tertutup Hassanal Bolkiah dengan berkonsepkan Hari Keluarga yang akan menampilkan beberapa aktiviti menarik seperti acara berbasikal, beca dan banyak lagi.