Ekspo China-Arab pertingkat kerjasama dua hala

YINCHUAN, 23 OGOS – Ekspo China-Arab yang berlangsung di Yinchuan, telah menyaksikan sejumlah 277 projek kerjasama berjaya dimeterai, kata Naib Pengerusi Wilayah Autonomi Hui Ningxia, Zhao Yongqing.

Beliau berkata perjanjian itu melibatkan beberapa syarikat termasuk Kumpulan Gezhouba China, Syarikat Pengurusan Taman Perindustrian Zhongshataida Tianjin, masing-masing menandatangani projek kerjasama dengan Arab Saudi, Mesir, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Iraq.

“Perjanjian itu membabitkan projek 5G, kecerdasan buatan (AI), penerbangan dan angkasa lepas, sekali gus memperluas kerjasama China dengan negara-negara Arab,” katanya pada sidang media di sini, Ahad. Ekspo kali ini yang diadakan secara hibrid disertai lebih 10 juta pengunjung dan pembeli profesional secara dalam talian.

Beberapa forum dan pameran yang bertujuan untuk membina platform kerjasama dengan pelbagai syarikat khususnya yang terlibat dalam Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI) turut dianjurkan.

Forum itu merangkumi bidang tenaga, sumber air dan digital di samping Pameran E-Dagang Rentas Sempadan.

Sejumlah 239 syarikat terlibat dalam pameran fizikal di tapak seluas 12,000 meter persegi manakala lebih 1,000 syarikat menyertai pameran secara dalam talian. Ekspo kali kelima itu diadakan di Yinchuan, wilayah Ningxia China selama empat hari bermula 19 Ogos. – Bernama