Eksport dan import China meningkat

BEIJING, 7 MEI – Eksport China tumbuh pada kadar melangkaui ramalan bulan lalu, menurut data yang dikeluarkan hari ini, manakala import mencatatkan kadar terkuat dalam masa sedekad ketika ekonomi global mula pulih daripada krisis pandemik dan penggunaan domestik terus pulih pada tahap yang lebih baik.

Dengan vaksin diagihkan di seluruh dunia – khususnya dalam pasaran utama AS – dan perintah berkurung menjejaskan ekonomi mula dilonggarkan, permintaan bagi barangan China mula bertambah tahun ini, selepas merosot pada 2020.

Penghantaran ke luar negara melonjak 32.3 peratus tahunan sehingga April – memecahkan ramalan 24.1 peratus dalam satu tinjauan Bloomberg – atas peningkatan mendadak dalam permintaan bagi barangan elektronik dan penutup muka dan hidung perubatan.

Angka mengagumkan itu adalah disebabkan perbandingan kadar sangat rendah tahun lalu kerana pandemik namun masih menunjukkan pemulihan global sedang berlaku, diketuai oleh Amerika Syarikat di mana ekonomi agak terjejas dengan perbelanjaan besar kerajaan dan suntikan rangsangan mudah bank pusat.

Di dalam negara, dengan koronavirus sebahagian besarnya dapat dikawal, pengguna China yang besar bilangannya, kembali kepada kehidupan normal selepas sekatan tahun lalu, memastikan import naik sehingga 43.1 peratus, rendah sedikit daripada ramalan namun peningkatan terbaik semenjak awal 2011. – AFP

Gambar fail menunjukkan pelabuhan kontena di Sungai Yangtze dari udara di wilayah Jiangsu, timur Nantong, China. China hari ini melaporkan import dan eksport Aprilnya meningkat ketika permintaan global semakin kukuh. –AP