Tuesday, April 16, 2024
23.1 C
Brunei

  -

  Eksport gajus Kemboja ke Vietnam merosot

  PHNOM PENH, 23 NOV – Kemboja mengeksport lebih 600,000 tan kacang gajus mentah ke Vietnam dalam tempoh sepuluh bulan pertama 2023, mengumpul lebih AS$830 juta. Ia menunjukkan penurunan lebih 16 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun 2022, seperti yang dilaporkan oleh Persatuan Kacang Gajus Kemboja (CAC).

  Jumlah hasil tuaian gajus mentah negara dari Januari hingga Oktober berjumlah 651,000 tan. Kira-kira 615,000 tan (atau 94.5 peratus) daripada jumlah ini, telah dieksport ke Vietnam, menjana AS$831 juta, pengurangan 16.7 peratus daripada tempoh yang sama pada tahun 2022, menurut data yang diperoleh The Phnom Penh Post pada 16 November.

  Presiden CAC, Uon Silot, mengaitkan penurunan dalam hasil disebabkan penurunan harga pasaran antarabangsa dan keadaan cuaca buruk, seperti hujan lebat, yang memudaratkan tanaman.

  Beliau berkata faktor-faktor itu telah menyebabkan sesetengah petani menggantikan pokok itu dengan produk pertanian lain, walaupun kerajaan memulakan Dasar Gajus Kebangsaan 2022-2027 untuk meningkatkan pengeluaran.

  “Hasil kutipan, volum eksport dan hasil daripada eksport sejak sepuluh bulan lalu semuanya merosot, terutamanya disebabkan oleh harga pasaran antarabangsa,” jelasnya.

  Tambahnya, kurang daripada 5 peratus kacang gajus mentah diproses di dalam negara dan kurang daripada 1 peratus daripadanya dieksport ke India dan China.

  “Kemboja pada masa ini mempunyai banyak (syarikat) pemprosesan standard antarabangsa untuk biji-bijian, seperti Chey Sambo Cashew Nut Handicraft, Santana Agro Products Co Ltd dan Handcrafted Cashew Nut Stung Treng,” katanya.

  Beliau berkata kira-kira 700 tan kacang yang diproses telah dieksport ke Jepun, Korea Selatan, China dan beberapa negara EU dalam tempoh sepuluh bulan pertama 2023.

  Kerajaan Kemboja, melalui Kementerian Perdagangan, secara rasmi mengumumkan dasar gajus pada 14 Jun.

  Pelan itu bertujuan untuk membangunkan pasaran pengeluaran, pemprosesan dan persaingan untuk komoditi itu, memastikan kemampanan dan kepelbagaian ekonomi.

  Ia juga bertujuan untuk mewujudkan negara tersebut sebagai pengeluar utama dan pembekal produk gajus untuk pasaran tempatan, serantau dan global. – ANN/The Phnom Penh Post

  Pekerja pertanian memproses kacang gajus di daerah Keo Seima di wilayah Mondulkiri. – ANN/The Phnom Penh Post
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  New Zealand, Singapura komited eratkan hubungan

  WELLINGTON, 15 APRIL - New Zealand dan Singapura komited untuk mengukuhkan kerjasama dalam fasa hubungan mereka seterusnya. Perdana Menteri New Zealand, Christopher Luxon membuat kenyataan...