Sunday, December 4, 2022
23.3 C
Brunei

-

Eksport komoditi M’sia meningkat

TELUK INTAN, 16 Julai – Nilai eksport produk berasaskan komoditi negara sehingga Mei ini meningkat sebanyak 27.1 peratus atau RM59.1 bilion, sekali gus mengatasi RM46.5 bilion yang dicatatkan pada tempoh yang sama tahun lepas.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Mah Siew Keong berkata, walaupun ekonomi dunia ada kalanya turun naik, namun nilai eksport produk komoditi negara berjaya ditingkatkan menerusi beberapa inisiatif yang dilaksanakan oleh kementerian itu

Beliau berkata bagi eksport industri berasaskan kelapa sawit, ia merupakan penyumbang terbesar daripada nilai keseluruhan eksport itu dengan mencatat peningkatan sebanyak 31.54 peratus kepada RM32.2 bilion sehingga Mei berbanding RM24.5 bilion pada tempoh yang sama tahun lepas.

“Seperti biasa, destinasi utama eksport kelapa sawit ialah India, diikuti Eropah dan China,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Daerah Hilir Perak bersama Pusat Transformasi Komuniti Bergerak (Mobile CTC) di Perkarangan Menara Condong Teluk Intan di sini hari ini.

Mengulas lanjut Mah yang juga Anggota Parlimen Teluk Intan berkata penyumbang kedua tertinggi eksport ialah  hasil industri getah iaitu naik 42.48 peratus atau RM14 bilion sehingga Mei ini berbanding RM9.8 bilion sehingga Mei 2016.

Dua lagi eksport komoditi yang turut meningkat ialah industri koko dan industri perkayuan yang masing-masing mencatat kenaikan 9.10 peratus (RM2.4 bilion) dan 6.76 peratus (RM9.7 bilion).

Industri lada hitam bagaimanapun mengalami penurunan peratusan eksport iaitu 8.64 peratus atau RM134.39 juta berbanding RM147.10 juta pada tempoh yang sama tahun lalu.

“Begitu juga dengan eksport industri kenaf  yang menurun sebanyak 21.29 peratus kepada  RM528.57 juta berbanding RM671.55 juta dalam  tempoh yang sama sehingga Mei 2016,” katanya. – Bernama

Artikel sebelum iniGara-gara selfie
Artikel seterusnyaLee Si Young nafi rancangan perkahwinan
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -