Ekspresi keganasan terhadap wanita melalui lukisan

GAZA – Kholoud al-Dasooqi, seorang seniman Palestin dari bandar Semenanjung Gaza, Khan Younis, telah membuka pameran dua hari untuk mengungkap keganasan terhadap wanita melalui puluhan lukisan.

Dipanggil “Schizophrenia Gaza,” ini adalah pameran solo pertama untuk al-Dasooqi, yang lulus dari Jabatan Seni di Universiti Al-Aqsa.

Artis berusia 20 tahun itu memberitahu media bahawa dia juga menjadi sasaran keganasan rumah tangga ketika pernah berumah tangga, dan dia memilih untuk mengekspresikan emosi dan perasaannya melalui gambar.

“Projek ini mencerminkan pengalaman saya sendiri dan perkahwinan yang tidak bernasib baik. Ini membincangkan perincian kehidupan saya,” katanya, sambil menambah bahawa karya seninya telah dipengaruhi oleh realiti Palestin, terutama wanita.

Dengan menggunakan kosmetik berwarna dan warna minyak, wanita muda itu mencipta puluhan lukisan tragis yang menunjukkan kesedihan wanita.

Seorang pengunjung merakamkan gambar lukisan yang dipamerkan. – Xinhua
Orang ramai mengunjungi pameran seni milik seniman Palestin, al-Dasooqi di kota Gaza. – Xinhua

“Di komuniti kami, terdapat kadar keganasan rumah tangga yang tinggi terhadap wanita,” kata artis muda itu, sambil menambah bahawa dia mahu pengunjung menyedari keadaan wanita Gaza yang dianiaya dengan teruk.

Menurut laporan tahun 2019 yang dikeluarkan oleh Statistik Pusat Palestin, 29 peratus wanita Palestin yang kini sudah berkahwin atau sebelumnya telah berkahwin mengalami kekerasan psikologi, seksual, fizikal, sosial, atau ekonomi.

Dari jumlah tersebut, 24 peratus daripadanya berasal dari Tebing Barat, sementara 38 peratus berpusat di Semenanjung Gaza.

Laporan yang sama mendapati bahawa 18 peratus wanita di Palestin telah mengalami kekerasan fizikal dari suami mereka, dan sembilan peratus wanita tersebut mengalami kekerasan seksual oleh suami mereka.

“Adalah normal untuk merasa cemas dan takut akan penganiayaan itu, tetapi saya memilih untuk tetap positif dan menyampaikan kisah saya melalui lukisan untuk merangsang orang lain,” kata Kholoud al-Dasooqi.

Basel al-Aklouk, seorang pengunjung pameran itu, mengatakan kepada media bahawa “artis muda itu berjaya menyampaikan kisah dan pengalaman wanita melalui lukisan. Dia menarik perhatian kepada salah satu masalah paling parah di Semenanjung Gaza.”

Bapa tiga anak berusia 42 tahun itu mengatakan bahawa kemerosotan keadaan ekonomi, sosial, dan politik yang belum pernah terjadi sebelumnya yang disebabkan oleh sekatan Israel yang ketat dan bahagian dalaman Palestin telah menyumbang kepada peningkatan keganasan terhadap wanita.

Selain itu, perintah sekatan akibat koronavirus oleh kerajaan Palestin untuk mencegah penyebaran virus telah mendorong keganasan tersebut.

Pegawai Palestin dan aktivis hak asasi manusia mengatakan sekatan tersebut menjadikan wanita lebih terdedah terhadap keganasan dan penderaan rumah tangga. Sebilangan besar daripada mereka dikurung di rumah mereka tanpa sokongan dari luar. Kementerian Pembangunan Sosial Palestin mengatakan, pihaknya memberikan ratusan khidmat nasihat dan psikologi kepada ribuan wanita yang didera di wilayah Palestin. – Xinhua