El Shaarawy tidak tampil perlawanan CSL

SHANGHAI, 31 JULAI – Bekas bintang AC Milan dan Roma, Stephan El Shaarawy tidak disenaraikan sebagai pemain di bangku simpanan untuk Shanghai Shenhua semalam di tengah-tengah laporan bahawa pemain antarabangsa Itali itu telah digantung oleh kelab.

Pemain sayap berusia 27 tahun itu tidak kelihatan apabila Shenhua menewaskan pasukan Roberto Donadoni Shenzhen 3-2 dalam perlawanan Liga Super China (CSL).

El Shaarawy, yang membuat 25 penampilan dan telah menjaringkan empat gol untuk Itali, merasa marah kerana diganti dalam perlawanan kekalahan 2-0 kepada juara Guangzhou Evergrande pada perlawanan pembukaan CSL Sabtu lalu.

Dia menuju ke bilik persalinan selepas beliau digantikan pada minit ke-55 dan bukannya duduk di bangku simpanan, menerima penggantungan satu perlawanan dari Shenhua, kata The Paper di Shanghai.

Shenhua tidak memberikan maklumat mengenai keberadaan El Shaarawy. Masa depan El Shaarawy di kelab kini diragui, setahun setelah tiba di China dari Roma dengan harga 16 juta euro.

Dia telah menjaringkan empat gol dalam 14 perlawanan.

Dalam perlawanan penting pada Khamis ini, Giovanni van Bronckhorst yang bergelut memulakan kerjaya sebagai jurulatih di CSL menghadapi masalah berterusan apabila Guangzhou R&F dibelasah 5-0 menentang Evergrande dari Fabio Cannavaro.

Dua pemain Brazil, Anderson Talisca dan Paulinho, bekas pemain tengah Barcelona, ​​kedua-duanya menjaringkan gol ketika pasukan Cannavaro memperoleh dua kemenangan daripada dua pusingan perlawanan.

Sebaliknya, R&F mengalami kekalahan teruk berturut-turut, setelah tewas 3-0 kepada Shenzhen pada perlawanan pertama musim ini.

CSL dilancarkan semula pada Sabtu ini, setelah lima bulan ditangguhkan disebabkan wabak COVID-19, dengan semua perlawanan berlangsung di belakang pintu tertutup di Suzhou atau Dalian. – AFP