Elak lakukan aktiviti semasa cuaca tidak menentu

BANDAR SERI BEGAWAN, 17 SEPT – Berikutan makluman Jabatan Kaji Cuaca Brunei Darussalam (BDMD) mengenai keadaan cuaca yang tidak menentu ketika ini, Pusat Pengurusan Bencana Kebangsaan (NDMC), Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri ingin menasihatkan orang ramai supaya sentiasa berhati-hati dan tidak melakukan aktiviti air dan pantai serta pelbagai jenis aktiviti rekreasi semasa cuaca diramal tidak menentu.

Menurut kenyataan NDMC, di sini, semua bot bersaiz kecil juga adalah berbahaya untuk melakukan aktiviti laut lebih-lebih lagi ketika keadaan angin kencang yang sedang melanda negara pada masa ini.

Sehubungan itu, agensi-agensi kerajaan akan sentiasa memantau keadaan cuaca dan melaporkan sebarang perkembangan terkini.

Orang ramai juga dinasihatkan supaya merujuk kepada laporan, amaran awal dan siaran akhbar yang rasmi daripada BDMD melalui Talian Cuaca 114 atau melayari lama sesawang www.met.gov.bn atau mendapatkan maklumat cuaca kebangsaan terkini melalui aplikasi mudah alih Brunei WX.

Untuk melaporkan sebarang kejadian kecemasan dan bencana alam, orang awam bolehlah menghubungi talian kecemasan bomba dan penyelamat melalui talian 995 atau ambulans di talian 991.

Kejadian pokok tumbang di salah sebuah kawasan di Daerah Brunei dan Muara akibat angin kencang dan cuaca tidak menentu, di mana anggota bomba dan penyelamat bertindak untuk memotong pokok berkenaan. – Gambar serahan JBP