Saturday, September 30, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Elak tali berpintal dengan kili-kili

  Oleh Raz AS

  Tali yang berpintal boleh mengakibatkan masalah sekiranya dibiarkan begitu sahaja.

  Bukan sahaja awda berkemungkinan besar berhadapan dengan masalah tali kusut terutama ketika tali dilepaskan atau semasa membuat lontaran, bahkan ia juga akan mewujudkan titik lemah pada tali tersebut.

  Meski awal-awal lagi kita telah menggunakan teknik betul semasa proses mengisikan tali ke dalam spool, tidak bermakna kita tidak akan menghadapi masalah tersebut selamanya. Sama ada disebabkan umpan yang berputar di dalam air atau melawan ikan, lambat laun tali tersebut akan berpintal juga.

  Antara teknik untuk membetulkan semula keadaan tali yang berpintal adalah dengan mengeluarkan atau melepaskan tali dari spool, sebanyak boleh, di belakang perahu yang bergerak untuk beberapa ketika sebelum ia digulung kembali. Atau teknik yang boleh dilakukan di rumah adalah dengan mengeluarkan semua tali dari spool, kemudian menjepitnya dengan jari semasa menggulung.

  Mungkin banyak lagi teknik yang lebih efisien digunakan masing-masing untuk membetulkan tali berpintal namun hakikatnya ia menjadi ‘keraja’ dan boleh memakan masa, oleh itu dalam hal ini lebih baik lagi sekiranya langkah pencegahan diambil.

  Kili-kili, kekili atau swivel adalah peralatan terminal pancing yang diikat pada perambut, lure atau mata kail yang boleh mengelakkan tali daripada berpintal akibat lure atau umpan berputar di dalam air atau ketika melawan ikan. – Agensi
  Ball bearing swivel mempunyai bebola besi tahan karat di dalamnya untuk mengurangkan geseran, menjadikannya jenis kili-kili yang paling efisien berbanding jenis lainnya. – Agensi

  Banyak cara di luar sana yang boleh digunakan untuk mencegah tali daripada berpintal, namun cara paling senang yang diketahui dan digunakan ramai adalah dengan mengaplikasikan penggunaan kili-kili.

  Kili-kili atau kekili atau dalam Bahasa Inggeris dikenali sebagai swivel merupakan peralatan terminal pancing yang diperbuat daripada logam, diikat atau diklip pada tali dengan perambut, lure atau mata kail, dan boleh berputar secara natural bagi mengelakkan tali pancing daripada berpintal.

  Ada sesetengah peman- cing tidak gemar menggunakan kili-kili atas pelbagai sebab dan alasan, contohnya umpan tidak dapat digulung dekat dengan hujung joran sehingga menyebabkan ketepatan lontaran terjejas, percaya bahawa kehadiran kili-kili akan menakutkan ikan untuk memakan umpan, atau kilauan logamnya akan menarik perhatian sang pengacau bergigi tajam sehingga mengakibatkan bahagian tali di mana kili-kili itu diikat putus digigit.

  Itu adalah atas pandangan dan kemahuan masing-masing, yang pastinya faedah yang kita dapat daripada menggunakan kili-kili adalah masalah tali berpintal dapat dielakkan, terutamanya ketika menggunakan umpan atau lure yang mudah berputar di dalam air, contohnya lure sesudu dan jig yang mempunyai aksi gerakan eratik, atau juga umpan mati yang boleh berputar ketika jatuh ke dasar atau disebabkan arus kuat.

  Secara amnya terdapat dua jenis kili-kili yang biasa kita lihat digunakan sama ada dengan atau tanpa klip, iaitu jenis barrel swivel dan ball-bearing swivel.

  Barrel swivel merupakan model asli kili-kili. Dua lingkaran atau ring yang dihubungkan dengan sendi berputar berbentuk bujur atau silinder. Ia diperbuat daripada loyang yang disaluti nikel.

  Kili-kili jenis ini sangat popular kerana harganya yang murah dan boleh didapati dalam pelbagai saiz. Namun keburukannya, ia tidak dapat mengelakkan tali daripada berpintal dengan efisien apabila menggunakan saiz yang tidak sesuai atau berhadapan dengan beban tarikan yang kuat.

  Antara variasi lain barrel swivel yang boleh didapati adalah seperti three-way swivel, crane swivel, diamond swivel, rolling swivel, finesse swivel dan pelbagai lagi jenis bentuk dan rupa. Manakala, ball-bearing swivel merupakan versi yang dipertingkat atau ditambahbaik daripada jenis barrel swivel. Selalunya kili-kili ini mempunyai badan berbentuk kon.

  Di dalamnya mempunyai bebola besi atau ball bearing tahan karat di antara badan dan batang pangkal ring bagi mengurangkan geseran dan membolehkannya berputar dengan baik meski menerima beban tarikan yang kuat. Ia merupakan jenis kili-kili terbaik yang boleh didapatkan dan sangat sesuai untuk pancingan heavy duty seperti menunda atau menyasarkan ikan bersaiz besar, akan tetapi tentu sahaja harganya adalah lebih mahal.

  Dalam hal pemilihan kili-kili, semakin kuat tali yang digunakan semakin besar saiz kili-kilinya, akan tetapi pada masa sekarang saiz kili-kili tidak lagi menentukan kekuatannya, sesetengah pengilang menghasilkan kili-kili bersaiz kecil yang mempunyai tahap kekuatan yang luar biasa. Sama seperti tali-tali pancing yang ada di pasaran kini, yang mana faktor ketebalan tidak lagi menentukan tahap kekuatannya.

  Apa yang penting pemancing haruslah menggunakan kili-kili yang mempunyai rating yang sekurang-kurangnya sedikit lebih kuat daripada tali yang digunakan.

  Sistem penomboran saiz kili-kili adalah sama dengan sistem penomboran mata kail, iaitu urutan angka daripada besar ke kecil, seperti 5, 4, 3, 2, 1, yang bermakna semakin kecil nombornya semakin besarlah saiz kili-kili tersebut dan setelah itu ditambah dengan 0 dan urutan angka menaik, seperti 1/0, 2/0, 3/0, untuk saiz yang lebih besar lagi.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Singa baham tuan

  TOKYO, 29 SEPT – Seorang penjaga zoo di taman safari Jepun terbunuh selepas seekor singa dipercayai menyerangnya ketika dia cuba membawa haiwan itu masuk...