Elevate pupuk pertumbuhan PMKS

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan DARe

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 OGOS – Dengan perubahan landskap perniagaan disebabkan pandemik COVID-19, program yang direka untuk memupuk, memudahkan dan memacu pertumbuhan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) seperti Program Elevate yang dilancarkan oleh Darussalam Enterprise (DARe) adalah amat relevan pada masa ini.

Oleh itu, program itu diharap akan memberikan bimbingan dan rangsangan yang diperlukan oleh PMKS supaya mereka dapat menambah nilai, inovasi dan kolaborasi ke dalam produk serta perkhidmatan yang ditawarkan oleh mereka.

Perkara itu dinyatakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif DARe, Javed Ahmad dalam kata alu-aluannya pada Sesi Rangkaian Pelancaran Inisiatif terbaharu DARe, Elevate yang berlangsung di Bangunan Reka Bentuk dan Teknologi, Anggerek Desa, hari ini.

Program itu disertai oleh 18 buah perniagaan tempatan yang berkaitan dengan bidang makanan dan minuman, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh DARe, di sini, hari ini.

Elevate merupakan program berstruktur yang berasaskan kohort yang direka untuk memupuk, memudahkan dan memacu pertumbuhan yang bermakna bagi PMKS.

Dayang Nurul A’in memberikan penerangan mengenai program Elevate kepada peserta.
Javed Ahmad bergambar ramai dengan wakil 18 buah syarikat makanan dan minuman yang terpilih menyertai Program Elevate sebagai kohort pertama program berkenaan.

Ia menyediakan bantuan khusus di mana peserta yang terpilih akan membangunkan pelan tindakan strategik khusus, menyediakan pelbagai sesi bimbingan perniagaan, rangkaian, nasihat pembiayaan dan penyelesaian serta akses kepada pelbagai program-program pembangunan.

Program itu bermatlamat untuk membangunkan PMKS yang berpotensi menjadi lebih mapan dan berdaya tahan, berupaya menerajui perkembangan dan kolaborasi antarabangsa serta menyumbang secara signifikan kepada pembangunan perindustrian negara yang akan memberikan impak positif kepada ekonomi Negara Brunei Darussalam.

Pada majlis berkenaan, Pengurus Kanan DARe, Dayang Nurul A’in binti Haji Jaafar memperkenalkan dua buah syarikat perunding yang akan mengendalikan penilaian perniagaan komprehensif bagi setiap syarikat yang menyertai program berkenaan sebagai fasa pertama program dan akan bekerjasama rapat dengan syarikat-syarikat berkenaan untuk membangunkan pelan tindakan strategik khusus bagi kesemua 17 buah syarikat.

Dua buah syarikat berkenaan ialah Consulus Pte Ltd iaitu sebuah firma perunding yang berpangkalan di Singapura yang pakar dalam mentransformasikan syarikat menerusi metodologi khusus dan UCSI Consulting Group, sebuah firma perunding yang berpangkalan di Malaysia yang pakar dalam strategi dan inovasi Blue Oceans.

Kenyataan menyatakan bahawa konsultan Consulus, Lawrence mengongsi bahawa Consulus amat bangga dapat bekerjasama dengan DARe untuk membangunkan perusahaan Brunei yang berpotensi hebat yang mampu untuk membentuk dunia.

Beliau menambah bahawa dalam zaman COVID-19, adalah tepat masanya bagi memupuk syarikat-syarikat yang didorong tujuan yang tahu bagaimana untuk menyampaikan inovasi dengan penuh semangat.

Dengan kehadiran di 16 buah negara dan pasukan global pelbagai disiplin daripada kewangan kepada rekaan strategi, beliau berharap pihaknya akan dapat menyumbang dengan baik kepada kejayaan program berkenaan.

Manakala itu, konsultan UCSI Consulting Group, Dr Raj Kumar menyatakan bahawa dengan perubahan yang disaksikan di peringkat global, sekarang merupakan masa yang amat penting untuk memikirkan mencipta semula perniagaan mereka ke arah membangunkan Blue Oceans.