Monday, March 4, 2024
34.9 C
Brunei

  -

  Empat angkasawan pulang selepas 18 hari di ISS dalam Misi Ax-3

  WASHINGTON, 11 FEB – Empat angkasawan Eropah, termasuk seorang dari Turkiye, mendarat dengan selamat di perairan Florida Jumaat lalu, menamatkan misi peribadi ketiga Axiom Space ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).

  Misi Axiom 3 (Ax-3) ialah pelancaran pertama syarikat itu, di mana ketiga-tiga tempat duduknya dibeli sepenuhnya oleh agensi negara dan bukannya individu kaya.

  Siaran langsung menunjukkan kapsul SpaceX Crew Dragon yang diberi nama ‘Freedom’ turun dengan payung terjun ke Lautan Atlantik, sebelum disambut dan dibawa menaiki bot.

  “Saya amat berbangga dengan rakan kru Ax-3 yang membantu agensi mereka mencapai semua objektif sains, demonstrasi teknologi dan acara jangkauan mereka,” Ketua Angkasawan Axiom, Michael Lopez-Alegria, warga Sepanyol dan Amerika Syarikat serta bekas angkasawan NASA berkata dalam upacara perpisahan sebelum anak kapal kembali ke Bumi.

  Misi itu pada mulanya bertujuan untuk mengambil masa dua minggu, tetapi perjalanan pulang telah ditangguhkan beberapa hari kerana cuaca buruk, menyebabkan mereka tinggal di ISS selama 18 hari.

  Lopez-Alegria bersama dengan juruterbang dan kolonel tentera udara Turkiye Alper Gezeravci, Walter Villadei, seorang kolonel tentera udara Itali yang sebelum ini telah terbang ke pinggir angkasa dengan kapal angkasa Virgin Galactic dan Marcus Wandt dari Sweden, yang juga mewakili Agensi Angkasa Eropah. – AFP

  Anggota Misi Ax-3 (dari kiri, depan) Alegria, Villadei, Gezeravci dan Wandt disertai oleh kru Ekspedisi 70 di dalam modul Harmoni ISS semasa ketibaan pada 20 Januari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Kerajaan Korea Selatan mula ambil tindakan, doktor pelatih mogok

  SEOUL, 4 MAC - Menteri Kesihatan Korea Selatan Cho Kyoo-hong pada Isnin berkata pihak berkuasa akan mengambil tindakan ke atas doktor pelatih yang melakukan...