Empat finalis mara ke separuh akhir pertama

PARIS, 10 JUN – Maria Sakkari, Anastasia Pavlyuchenkova, Barbora Krejcikova atau Tamara Zidansek akan meneruskan perjuangan memburu gelaran Grand Slam di Terbuka Perancis tahun ini yang penuh dengan kejutan.

Untuk kedua kalinya dalam kejohanan Grand Slam, terdapat empat finalis mara ke separuh akhir pertama dalam perseorangan wanita, selepas Terbuka Australia 1978.

Sakkari adalah pemain dengan rangking tertinggi yang masih dalam persaingan, rangking ke-18 di dunia, 67 anak tangga berada di atas Zidansek, wanita pertama yang mewakili Slovenia yang mara ke separuh akhir Grand Slam.

Acara wanita Terbuka Perancis tidak dapat diramalkan seperti edisi musim luruh tahun 2020.

Pavlyuchenkova, bekas pemain nombor satu dunia, memerlukan 52 percubaan untuk mara ke separuh akhir Grand Slam. Pada usia 29 tahun, beliau adalah pemain tertua dalam pertandingan, setelah berjaya menewaskan pemain pilihan ketiga dan juara Madrid, Aryna Sabalenka sebelum menyingkirkan juara Terbuka Australia dua kali, Victoria Azarenka.

Beliau juga tewas enam kali di suku akhir sebelumnya sejak 2011. – AFP

Aksi Maria Sakkari dari Greece semasa menentang Iga Swiatek dari Poland di suku akhir Terbuka Perancis, Roland Garros 2021 di Paris semalam. – AFP