Empat PKS Brunei menyerlah

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 NOV – Empat buah perusahaan kecil dan sederhana (PKS) negara mendapat pengiktirafan apabila memenangi Anugerah Perniagaan ASEAN (ABA) baru-baru ini di Bangkok, Thailand.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan DARe di sini, empat PKS itu ialah Nextacloud Technologies, Memori MY Sdn Bhd, Printmartz Advertising dan Rokiah Nursing Consultants and Services.

Nextacloud Technologies (Nextacloud) meraih Anugerah PMKS Digital Harapan, Memori MY pula menang Syarikat Pemula and IDE (Pengusaha Pemacu Inovasi), manakala Pengasas Printmartz, Adrian Tan menang Anugerah Pengusaha Muda dan Presiden Majlis Perniagaan Wanita Brunei (WBC), Datin Paduka Hajah Rokiah binti Haji Zakiah meraih Anugerah Pengusaha Wanita.

ABA tahun ini yang diadakan sebagai sebahagian daripada Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan ASEAN (ABIS) 2019 menyaksikan 81 perniagaan daripada blok itu menerima anugerah dalam 11 kategori.

Penerima anugerah Brunei mengatakan anugerah itu akan mempertingkatkan pengiktirafan ke atas perniagaan mereka dan berharap mereka boleh memberi inspirasi kepada komuniti perniagaan Brunei untuk bersaing di peringkat antarabangsa.

ABA dilancarkan sebagai salah satu inisiatif Majlis Penasihat Perniagaan ASEAN (ASEAN-BAC) dalam 2007 yang mengiktiraf perusahaan yang menyumbang kepada pembangunan ekonomi serantau dan dalam masa yang sama mempromosikan Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC).

Manakala menurut laporan Bernama, Memori MY akan mewakili ASEAN ke [email protected] Global 4.0 di St James’s Palace, London, United Kingdom pada Disember ini.

Memori MY yang mendigitalkan aspek harta pusaka meraih tempat kedua di belakang syarikat pemula niaga teknologi pelancongan Thailand, TakeMeTour pada pertandingan [email protected] ASEAN yang diadakan di IMAX [email protected] semalam.

Datin Paduka Hajah Rokiah semasa menerima Anugerah Pengusaha Wanita.
Pengasas Memori MY semasa menerima anugerah di Bangkok, Thailand. – Gambar oleh DARe