Empat terkorban dalam letupan bom sendiri

GAZA, 25 OGOS – Empat anggota kumpulan pejuang Palestin terbunuh di Gaza semalam akibat letupan bom yang tidak disengajakan, kata saksi dan sumber keselamatan hari ini.

Satu kenyataan dari kumpulan Islam, yang kedua terkuat di Gaza setelah pejuang Hamas yang berkuasa, mengatakan bahawa empat orang terkorban ketika menjalankan tugas.

Dikatakan bahawa mereka yang terbunuh dalam letupan ‘tidak sengaja’ itu termasuk Iyad Jamas al-Jadi, 42, komander yang berkaitan dengan unit pembuatan peluru berpandu.

Menurut saksi dan sumber keselamatan Palestin, mereka sedang menyiapkan bom buatan yang meletup sebelum waktunya.

Sejak 6 Ogos lalu, rakyat Palestin menyerang Israel hampir setiap hari dengan alat pembakar yang melekat pada belon.

Sejauh ini, belon telah menyebabkan lebih daripada 400 kebakaran di kawasan Israel seperti di ladang pertanian, menurut laporan harian oleh pihak bomba Israel.

Israel telah bertindak balas dengan serangan udara hampir setiap malam.

Di samping itu, pihaknya melarang nelayan Gaza pergi ke laut dan menutup laluan utama penghantaran barang yang melintasi wilayah itu, yang menyebabkan penutupan satu-satunya loji kuasa Gaza kerana kekurangan bahan bakar.

Hamas dalam satu kenyataan menyebut penutupan jalan itu sebagai kejahatan terhadap kemanusiaan dan meminta masyarakat antarabangsa dan pembuat keputusan di rantau ini untuk bertindak. – AFP

Anggota kumpulan pejuang Palestin semasa berkawal di pengebumian rakan-rakan mereka di kota Gaza, kelmarin. Empat anggota pejuang Palestin terbunuh di Gaza akibat letupan bom yang meledak awal daripada waktunya. – AFP