Sunday, December 4, 2022
31.7 C
Brunei

-

Empat warga Jepun tahanan China selamat pulang

TOKYO, 27 Julai – Empat warga Jepun yang ditahan di China pada bulan Mac lalu kerana didakwa terlibat dalam ‘kegiatan haram’ telah selamat pulang ke tanah air, menurut para pegawai hari ini, meskipun dua orang lagi masih ditahan.

Ketegangan kerap merosakkan hubungan Jepun-China, dengan pertikaian wilayah maritim dan ketegangan berterusan berhubung sejarah pencerobohan Tokyo dalam separuh pertama abad ke 20 yang menjadi kejengkelan utama.

China telah menahan empat orang lagi warga Jepun sejak 2015 sebahagian besarnya kerana dicurigai mengintip.

Keempat-empat yang dibebaskan itu adalah antara enam orang yang ditahan di wilayah Shandong dan Hainan pada Mac lalu, menurut Yoshihide Soga, ketua jurucakap kerajaan Jepun.

“Sementara kami sedang membuat perhubungan yang perlu dengan pihak berkuasa China, saya tidak akan mengulas tentang butiran kerana terdapat mereka yang masih ditahan,” dia memberitahu sidang media biasa.

Suga juga tidak mengulas tentang mengapa keenam-enam itu ditahan dan mengapa sesetengah dibebaskan.

Kementerian luar Jepun tidak akan menyatakan dengan tepat bila keempat-empat itu ditahan, hanya ia ‘mengesahkan’ hari ini bahawa mereka telah kembali dan dalam keadaan baik.

Awal tahun ini, Suga berkata pihak berkuasa China telah memaklumkan Jepun bahawa keenam-enam orang itu telah ‘melanggar undang-undang domestik; tetapi hanya memberikan beberapa butiran.

Kementerian luar China pada Mei lalu berkata mereka itu sedang disiasat bagi ‘kegiatan haram’. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -