Enam lagi saksi beri keterangan

Oleh Rafidah Jumat

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 OKT – Enam lagi saksi pendakwaan yang terdiri dari pegawai Biro Mencegah Rasuah (BMR) memberi keterangan mereka di Mahkamah Tinggi, hari ini, dalam kes perbicaraan Ramzidah binti Pehin Datu Kesuma Diraja Kol (B) Haji Abdul Rahman dan Haji Nabil Daraina bin Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin.

Salah seorang daripada pegawai yang terlibat dalam penggeledahan kali kedua di pejabat Ramzidah pada 10 Januari 2018 dalam keterangannya berkata, antara barang-barang yang disita dari laci berkunci di bilik itu adalah buku akaun, slip pengeluaran, surat bank, penyata bank, fail kebankrapan, resit rasmi dan wang tunai berjumlah $47,488.

Mahkamah juga mendengar keterangan daripada pegawai yang ditugaskan untuk menyita kereta milik kedua-dua tertuduh. Keterangan mendedahkan kejadian pada petang 5 Mac 2018 di mana pegawai BMR menjalankan penggeledahan dan menyita enam buah kereta mewah dari rumah tertuduh.

Kesemua kereta ini dilekatkan dengan borang rampasan harta pada cermin hadapan dan dimasukkan ke dalam trak tunda untuk dihantar ke tempat simpanan.

Pada sebelah malam pada hari sama, empat lagi kereta mewah dirampas dari rumah ibu bapa Ramzidah diikuti dua buah kenderaan lagi pada 12 Mac 2018, juga dari kediaman ibu bapa Ramzidah. Gambar-gambar yang diambil semasa penggeledahan di pejabat dan kediaman tertuduh turut dilihatkan di mahkamah. Kenyataan tertuduh turut direkodkan oleh BMR, yang mana menurut QC Jonathan Caplan isi kandungan kenyataan ini akan dibacakan di mahkamah dalam masa terdekat.

Perbicaraan ditangguhkan Hakim Gareth John Lugar-Mawson, dan disambung lagi esok, 9 Oktober.

Pihak pendakwaan diketuai QC Jonathan Caplan bersama barisan Timbalan-Timbalan Pendakwa Raya yang terdiri dari Hajah Suhana binti Sudin, Hajah Suriana binti Haji Radin, Dayangku Didi-Nuraza binti Pengiran Abdul Latiff dan Muhammad Qamarul Affyian bin Abdul Rahman.

Tertuduh diwakili QC Simon Farrell dan Sheikh Noordin bin Sheikh Mohammad.