Wednesday, October 4, 2023
29.8 C
Brunei

  -

  Enam maut, letupan berani mati di ibu negara Afghanistan

  KABUL, 27 MAC – Serangan berani mati hari ini berhampiran kementerian luar Afghanistan membunuh enam orang awam dan mencederakan beberapa yang lain, kata kementerian dalam negeri.

  Keselamatan telah meningkat secara mendadak sejak Taliban kembali berkuasa pada Ogos 2021, menggulingkan kerajaan yang disokong AS dan menamatkan pemberontakan dua dekad mereka, tetapi kumpulan Islamic State telah membuktikan ancaman yang semakin meningkat.

  Penyerang itu dikenal pasti oleh tentera Afghanistan yang menembaknya di hadapan sebuah pusat perniagaan berhampiran kementerian luar, kata jurucakap kementerian dalam negeri, Abdul Nafy Takor menerusi tweetnya.

  “Dengan pembunuhannya, bahan letupan yang dibawa penyerang turut mengorbankan enam orang awam dan mencederakan beberapa yang lain,” katanya.

  NGO Itali Emergency, yang mengendalikan sebuah hospital di ibu negara, mengesahkan telah menerima dua mangsa korban dan 12 cedera, termasuk seorang kanak-kanak.

  Tiada kumpulan mengaku bertanggungjawab atas serangan itu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...