Tuesday, August 9, 2022
23.3 C
Brunei

Enam pusat penjagaan kanak-kanak dibenar dibuka

-

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JAN – Pusat penjagaan kanak-kanak akan mula dibuka semula pada 17 Januari depan bagi pusat yang telah mengikuti garis panduan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Pada sidang media di Dewan Al Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini, Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin telah menjelaskan mengenai sebab daripada 20 pusat yang diperiksa hanya enam saja yang diluluskan setakat ini.

Belau menjelaskan, 14 pusat berkenaan masih perlu diperiksa semula sebab tidak menepati garis panduan yang ditetapkan.

Jelasnya, beberapa garis pandu yang perlu dipatuhi termasuk membuat pelan kelangsungan perniagaan (BCP) berdasarkan kepada garis panduan yang telah diaturkan atau SOP bersama Kementerian Kesihatan.

“Premis berkenaan hendaklah dalam keadaan bersih, teratur dan proses bagi SOP, tempat ujian ART dan tempat mengambil suhu badan dan sebagainya yang mana semua ini diambil kira,” jelas beliau.

Menurutnya, sebilangan premis masih belum menepati garis panduan untuk beroperasi.

Beliau juga menyentuh mengenai HEPA filter yang mana ruang pusat penjagaan itu hendaklah dilengkapi dengan pengudaraan yang mencukupi dengan pemasangan filter tersebut.

“Ini adalah perkara yang dituntut bagi pusat penjagaan kanak-kanak manakala daripada aspek vaksinasi pula, penjaga dan pembantu penjaga mestilah mendapatkan vaksinasi 100 peratus”.

Beliau seterusnya berkata, ia tidak menjadi kebimbangan tapi ini adalah lebih kepada persekitaran tempat pusat kanak-kanak itu yang memerlukan suasana kondusif dan mengikut SOP yang telah diaturkan.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -