Enam sekeluarga sesat semasa beriadah di Tasek Lama

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 JAN – Keriangan aktiviti riadah enam sekeluarga bertukar cemas apabila mereka sesat ketika mendaki Bukit Sarang Helang, Taman Rekreasi Tasek Lama, lewat petang kelmarin. Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Bahagian Perhubungan Awam, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), hari ini, panggilan mengenai kejadian itu diterima pada jam 6:55 petang dan dua buah jentera dari Balai Bomba BSB dan Skuad Khas bersama 10 orang anggota bomba dan penyelamat yang diketuai oleh DSO Haji Mohd Yunus dikerahkan ke tempat kejadian.

Apabila tiba di tempat kejadian, keluarga berkenaan yang terdiri daripada pasangan suami isteri bersama empat anak mereka iaitu tiga perempuan dan seorang lelaki di bawah usia 10 tahun sesat semasa mendaki bukit tersebut.

Anggota bomba dan penyelamat bertindak pantas memasuki dan seterusnya mencari ke dalam hutan di mana pada jam 8:08 malam, keluarga berkenaan telah dijumpai di kawasan Bukit Sarang Helang dalam jarak kira-kira 2.5 kilometer dari tempat letak kereta.

Kesemuanya ditemui dalam keadaan selamat tanpa sebarang kecederaan. JBP dalam kenyataannya menyatakan bahawa pada 2019, jabatan berkenaan telah menerima sebanyak 21 panggilan kecemasan melibatkan mencari dan menyelamat mangsa yang sesat atau hilang.

Jabatan menasihati orang ramai supaya memastikan bahawa mereka tidak mendaki bukit semasa keadaan cuaca tidak menentu dan semasa keadaan gelap iaitu selepas pukul 5:30 petang kerana waktu mulai gelap pada pukul 6:15 petang.

Mereka disarankan untuk tidak membawa anak-anak kecil jauh ke dalam hutan dan tahu akan keupayaan anak mereka, memastikan untuk memaklumkan kepergian kepada keluarga serta memastikan untuk membawa peralatan seperti lampu suluh, wesel, telefon bimbit serta air. Mereka juga disarankan jika berlaku sebarang insiden kecemasan, mereka hendaklah berhubung terus ke Pusat Gerakan JBP melalui talian kecemasan 995 dan memberikan maklumat yang tepat.