Monday, March 4, 2024
29.9 C
Brunei

  -

  Enam terima anugerah

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 17 NOV – Enam orang pegawai yang terdiri daripada lima orang pegawai Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) dan seorang pegawai Kementerian Pertahanan telah menerima Anugerah Kecemerlangan Akademik OBOE Endeavour bagi Peserta Cemerlang Kursus Maktab Turus AP ABDB siri 12/2022.

  Majlis penganugerahan diadakan di Akademi Pertahanan Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (AP ABDB), hari ini.

  Hadir selaku tetamu kehormat dan menyempurnakan penyampaian anugerah kepada para penerima ialah Timbalan Pemerintah Tentera Udara Australia, Naib Marsyal Udara Stephen Meredith.

  Turut hadir ialah Pesuruhjaya Tinggi Australia ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Luke Arnold, timbalan-timbalan dan pemangku timbalan pemerintah angkatan tentera, pemangku timbalan pemerintah angkatan bersama, Penasihat Pertahanan Australia ke Negara Brunei Darussalam serta pegawai-pegawai kanan ABDB.

  Naib Marsyal Udara Stephen Meredith dalam ucapannya berkata Anugerah Kecemerlangan Akademik OBOE Endeavour merupakan peluang untuk mendalami persefahaman dan hubungan antara Negara Brunei Darussalam dan Australia.

  Naib Marsyal Udara Stephen Meredith menyampaikan Anugerah Kecemerlangan Akademik OBOE Endeavour kepada salah seorang pegawai, kelmarin.

  Beliau seterusnya mengucapkan tahniah kepada semua penerima anugerah atas keputusan cemerlang dan menekankan bahawa ia merupakan mercu tanda dalam penerapan seni ketenteraan dan perlu dipraktikkan dalam tugas harian.

  Beliau turut menghargai jemputan yang berterusan daripada ABDB kepada pegawai-pegawai Australia untuk menghadiri kursus Maktab Turus di Negara Brunei Darussalam.

  Terdahulu, Komandan AP ABDB, Kolonel Pengiran Sharifuddin bin Pengiran Haji Yusof dalam ucapannya mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua penerima anugerah dan menyatakan anugerah berkenaan setentunya akan meningkatkan taraf Maktab Turus AP ABDB.

  Beliau juga menekankan Negara Brunei Darussalam sangat menghargai hubungan pertahanan dengan Australia dan memandang program tersebut sebagai peluang yang baik untuk mengukuhkan lagi kerjasama ketenteraan antara kedua-dua buah negara.

  Majlis diteruskan dengan Naib Marsyal Udara Stephen Meredith menyampaikan anugerah kepada para penerima iaitu 800 Mejar Awang Abdul Aziz bin Haji Razali dari Tentera Darat Diraja Brunei (TDDB); 802 Leftenan Komander Wan Abdul Naafi bin Metussin dan 819 Leftenan Komander Pengiran Haji Khairul Anwar bin Haji Abu Bakar dari Tentera Laut Diraja Brunei; 827 Mejar Lizawati binti Haji Suhaili dari AP ABDB; 989 Mejar (U) Arif Syazwi bin Haji Mohd Idris dari Tentera Udara Diraja Brunei (TUDB) dan Dayang Nur Khadijah binti Ramlli dari Kementerian Pertahanan.

  Anugerah berkenaan merupakan Program Kecemerlangan Akademik daripada kerajaan Australia yang dianugerahkan kepada peserta-peserta Kursus Maktab Turus yang telah mencapai keputusan cemerlang semasa kursus itu.

  Pegawai-pegawai berkenaan akan dijemput ke Australia untuk berjumpa dengan ketua-ketua pertahanan Australia, melawat pangkalan tentera, mengikuti aktiviti-aktiviti pendidikan dan kebudayaan serta melibatkan diri dalam sesi dialog dan perbincangan di mana mereka akan berlepas ke Australia pada 5 hingga 11 Disember nanti.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pembukaan pangkalan strategik bantu pantau operasi

  NEW DELHI, 3 MAC – Tentera laut India berkata ia sedang mengukuhkan pasukan di pulau-pulau yang ‘penting dari segi strategik’ yang berhampiran Maldives, dengan...