Enam wanita terbunuh di penjara Honduras

TEGUCIGALPA, 25 MEI – Enam orang wanita dibunuh oleh anggota geng di sebuah penjara wanita berhampiran ibu negara Honduras, Tegucigalpa, kata Institut Penahanan Nasional (INP) kelmarin.

Pembunuh memecah masuk menerusi pagar dan bumbung bangunan di penjara wanita di Tamara, 10 kilometer dari utara Tegucigalpa, ‘untuk pergi ke gimnasium di mana enam orang tahanan berada dan membunuh me-reka,” menurut INP.

Seorang tahanan sebe-lumnya cuba mengalih perhatian dengan menyalakan api di sebuah asrama di mana dua tahanan sedang di kuarantin kerana pandemik koronavirus, sedang tidur, dalam bangunan yang menempatkan 1,300 tahanan.

Pasukan bomba telah memadamkan api tetapi dua orang wanita telah tercedera.

Pasukan keselamatan ‘berjaya mengawal keadaan’ sebelum memulakan siasatan, menurut INP.

Beberapa orang banduan mengeluarkan rakaman audio di media sosial dengan menyalahkan anggota geng.

Anggota geng memasuki “taska, mereka bahkan tidak menghormati kanak-kanak kerana mereka mengatakan mereka adalah MS-13,” menurut seorang wanita, merujuk kepada kumpulan jenayah Mara Salvatrucha yang aktif di Utara dan Tengah Amerika.

“Apabila mereka mahu datang dan melemparkan batu ke arah kami dan memberitahu mereka akan membunuh kami, bahawa mereka akan membakar kami. Kami letih dan pengarah tidak melakukan apa-apa,’ tambahnya. – AFP