England tebus maruah bertemu Crotia

RIJEKA, Croatia, 11 Okt – Hanya tiga bulan setelah kekecewaan dalam separuh akhir pertama Piala Dunia dalam tempoh 28 tahun, England akan mengunjungi Croatia esok dalam perlawanan Liga Negara-negara bukan hanya membalas dendam, tetapi juga penyelesaian jangka masa panjang terhadap kelemahan yang biasa dilihat.

Bagi semua perkembangan yang dihasilkan oleh Three Lions dalam musim panas Rusia, kekurangan dibahagian midfield menjejaskan England ketika Luka Modric dari Croatia dan Ivan Rakitic menguasai separuh akhir mereka setelah ketinggalan satu jaringan di Moscow.

Ia adalah cerita yang sama apabila Sepanyol datang ke Wembley pada bulan lalu bagi memadamkan faktor menarik England dengan mendominasi bola dalam kemenangan 2-1 bagi persaingan sama. Persaingan keempat pasukan terakhir bersama skuad muda pada Piala Dunia meningkatkan jangkaan terhadap apa yang hadir dari generasi yang kaya dengan bakat di bawah kendalian Gareth Southgate. Bagaimana pun, Southgate menghasilkan pemain yang lebih muda dalam pencariannya bagi pemain midfield yang dipercayainya adalah kekurangan England sejak zaman Paul Gascoigne.

Jadon Sancho, 18 dan Mason Mount, 19, yang berjaya mendapatkan tempat untuk bersama kesebelasan utama, dan James Maddison, yang berada dalam Liga Perdana, semuanya menerima panggilan pertama.

Sancho bersama dengan Bundesliga sejak membuat keputusan berani untuk menolak tawaran Pep Guardiola untuk mengekalkannya di Manchester City dan menyertai Borussia Dortmund pada tahun lepas.

“Saya percaya dengan diri saya sendiri, jadi berpindah ke Jerman tidak menjejaskan saya,” kata Sancho. – AFP