Era dapur arang batu Berlin hampir pupus

BERLIN, 20 DIS – Pangsapuri Alban Nikolai Herbst di Berlin dilitupi habuk, termasuk koleksi rekod berharganya, disebabkan dapur yang dijana arang batu yang masih digunakannya untuk memanaskan rumahnya seperti beribu-ribu penduduk lain di seluruh bandar.

Kerajaan baharu Jerman bersedia untuk menghapuskan sumber haba di rumah dari zaman dahulu itu sebagai sebahagian daripada rancangan iklimnya yang bercita-cita tinggi, kerana ia berusaha untuk mengurangkan pelepasan berbahaya yang dikaitkan dengan perubahan iklim.

Namun Herbst berkata dia tetap menggunakan dapur yang dijana dengan arang batu atas sebab ‘sentimental’.

Tiba di Berlin pada pertengahan 1990an, Herbst menemui bau yang telah lama hilang dari kawasan perjalanan di bandar-bandar barat, di mana – tidak seperti di timur bekas komunis – pembakaran arang batu domestik telah pupus.

‘Haba berat’ yang terpancar dari dapurnya juga sesuai dengan kerjanya sebagai seorang penulis.

Alban Nikolai Herbst mengisi alat pemanasnya dengan arang batu dalam pangsapurinya di Berlin. – AFP

Ivan Mihaylovich membuat penghantaran arang batu di Berlin, Jerman timur pada 3 Disember lalu. – AFP

“Saya sentiasa berada di meja saya. Kadang-kadang saya bekerja dari pukul enam pagi hingga 10 malam,” katanya.

Hans Engelke Energie membekalkan kebanyakan arang batu yang digunakan dalam ketuhar di seluruh Berlin dan menganggarkan antara 5,000 hingga 6,000 rumah masih bergantung pada sumber haba retro itu.

Perniagaan yang dikendalikan oleh keluarga adalah salah satu yang terakhir di Berlin yang masih menghantar arang hitam kepada pelanggan.

Ia terpaksa mempelbagaikannya sejak beberapa tahun kebelakangan ini untuk terus hidup dan kini menghantar minyak pemanas rumah dan juga pelet kayu.

“Kami juga menjual gas dan elektrik,” kata ketua bersama syarikat Peter Engelke, sambil menambah bahawa syarikat itu ‘berharap untuk bertahan untuk masa yang lama.’

Kerajaan baharu Jerman, yang memegang jawatan bulan ini, telah menjadikan perjuangan menentang perubahan iklim sebagai keutamaan, mengumumkan sasaran untuk menghentikan penggunaan arang batu secara berperingkat menjelang 2030.

Gabungan parti Canselor Olaf Scholz telah berjanji untuk mengembangkan tenaga boleh diperbaharui dan mengurangkan pergantungan kepada sumber seperti gas Rusia dalam jangka panjang.

Beberapa penduduk Berlin telah pun membuat peralihan di rumah.
Pereka grafik, Robert Schumann, yang tinggal di timur bandar, masih menggunakan dapur seramiknya untuk memanaskan rumahnya, tetapi telah menggantikan penggunaan arang batu kepada kayu.

“Ia lebih ekologi,” katanya, membuat perbandingan dengan bahan api fosil yang digali dari bumi.

“Kurang abu dan ia merupakan sumber tenaga yang lebih mampan kerana pokok tumbuh semula.” – AFP