Ericsson raih keuntungan positif

STOCKHOLM, 21 OKT – Pembuat peralatan telekomunikasi Sweden, Ericsson, salah satu pembekal utama 5G Eropah, melaporkan keputusan suku ketiga yang lebih baik daripada yang dijangkakan hari ini berikutan penarafan keuntungan tertinggi sejak 2006.

Ericsson mencatatkan keuntungan bersih tiga bulan hingga September sebanyak 5.6 bilion kronor (AS$622 juta) berbanding dengan kerugian pada tempoh yang sama tahun sebelumnya sebanyak 6.9 bilion kronor ketika terpaksa membuat peruntukan besar. Penjualan meningkat hanya 0.6 peratus kepada 57.5 bilion kronor.

Syarikat itu mengatakan bahawa walaupun pandemik koronavirus “merugikan pendapatan bagi beberapa pelanggan kami, dan dalam beberapa kes ini menyebabkan pengurangan capex (belanja modal), tetapi kami belum melihat kesan negatif terhadap perniagaan kami.”

Margin kasar – ukuran keuntu-ngan secara meluas – mencatatkan 43.2 peratus, tahap tertinggi sejak 2006 dibandingkan dengan ramalan penganalisis iaitu 39.4 peratus.

“Kami tetap positif pada prospek jangka panjang untuk industri dan Ericsson,” kata ketua syarikat Borje Ekholm dalam satu kenyataan.

Ericsson muncul sebagai peneraju utama dalam sistem 5G bersama Nokia Finland dan kini menjadi sebagai penyedia 5G utama di sini selepas Huawei, sebuah syarikat peneraju 5G dari China berdepan sekatan AS baru-baru ini. – AFP