Eropah ketat kekangan virus, jumlah kes cecah 40 juta

BRUSSELS, 19 OKT – Beberapa negara-negara Eropah termasuk Itali dan Belgium mengambil langkah terdesak baharu hari ini untuk cuba menangani gelombang kedua jangkitan koronavirus ketika kes jangkitan di seluruh dunia meningkat 40 juta.

Peristiwa bersejarah terbaharu itu muncul beberapa jam selepas bilangan orang yang telah meninggal dunia akibat COVID-19 melebihi 250,000 di Eropah, menurut jumlah AFP, ketika pandemik menular di kebanyakan benua.

Bagaimanapun banyak kerajaan berusaha untuk mengelak sekatan pergerakan sepenuhnya yang dikenakan semasa gelombang pertama bagi memastikan ekonomi mereka terus berfungsi dengan beberapa buah negara menerima kesan terhadap sekatan baharu ke atas kehidupan harian mereka.

Di Belgium, mereka yang dimasukkan ke hospital meningkat 100 peratus dalam beberapa minggu, bar-bar dan restoran ditutup hari ini selama sebulan dan perintah berkurung akan dikenakan semalaman.

Sekatan pergerakan kedua terbesar di Belgium muncul selepas Perdana Menteri Alexander de Croo memberi amaran situasi itu ‘lebih buruk’ dari bulan Mac ketika pembendungan dilakukan hampir sepenuhnya.

Pejalan kaki melintasi mural pekerja NHS di Manchester, England ketika negara itu dan seluruh negara di dunia bergelut menangani pertambahan kes koronavirus yang mencecah 40 juta pada 19 Oktober. – AFP

Itali, tempat terawal berlaku penularan di Eropah, juga mengumumkan kekangan baharu termasuk penutupan awal bar dan restoran serta menekankan untuk bekerja dari rumah.

“Kita tidak boleh membuang masa,” kata Perdana Menteri Giuseppe Conte, juga meluaskan tegahan ke atas pasukan sukan amatur dan festival tempatan.

Di Poland, di mana separuh dari negara itu kini ditandakan sebagai ‘zon merah’ koronavirus, kerajaan berkata stadium kebangsaan akan digandakan sebagai hospital lapangan untuk membantu mengurangkan beban ke atas kemudahan penjagaan kesihatan yang sudah pun melebihi kuotanya.

Sementara itu Switzerland telah menjadikan satu kewajipan untuk memakai penutup mulut dan hidung semasa berada di kawasan awam dan mengehadkan perhimpunan awam selepas jumlah jangkitan berganda minggu lalu.

“Gelombang kedua sudah berada di sini, lebih awal dan kuat daripada yang kami jangkakan, namun kami bersedia,” kata Menteri Kesihatan Switzerland, Alain Berset.

Sementara itu Perancis telah mengenakan perintah berkurung malam bermula hujung minggu di sembilan bandar termasuk Paris, menjejaskan 20 juta orang, dengan merekodkan 32,400 jangkitan baharu pada Sabtu. – AFP