Eropah perkenal dasar iklim neutral

BRUSSELS, 4 MAC – Eropah memperkenalkan dasar baharu hari ini untuk mencapai ‘keneutralan iklim’ menjelang 2050, yang turut dihadiri oleh aktivis Greta Thunberg, di Brussels semasa lawatannya ke sana.

Pencinta alam dari Sweden, yang kini berada di ibu kota Belgium untuk bantahan Friday, akan menghadiri perjumpaan bersama Pesuruhjaya Eropah, pegawai tertinggi Kesatuan Eropah (EU) yang akan meluluskan draf undang-undang tersebut.

Thunberg turut akan hadir ke komiti Parlimen Eropah, lawatan yang menimbulkan kemarahan kepada ahli-ahli Parlimen Eropah, disebabkan tempat tersebut dilarang dari menerima pengunjung dan kakitangan kerana penularan koronavirus.

Menurut draf yang dibocorkan yang dilihat oleh AFP, cadangan yang bakal dimasukkan ke dalam undang-undang EU adalah cita-cita untuk mengeluarkan sifar emisi karbon menjelang pertengahan abad dan memberikan EU kuasa eksekutif baru untuk mengenakan sasaran pelepasan ke atas kerajaan anggota negeri.

“Salah satu nilai tambah ialah untuk keluar dari situasi semasa di mana objektif iklim telah diambil sebulat suara oleh konsulat Eropah,” di mana ia membawa kepada kesatuan kepada ketua-ketua negara dan kerajaan, menurut ahli Parlimen Eropah liberal Perancis, Pascal Canfin.

Tetapi perubahan kuasa politik kepada pesuruhjaya akan berdepan tentangan dari kerajaan-kerajaan nasional dan Parlimen Eropah, kedua-dua mempunyai peluang untuk mengubah undang-undang tersebut di bulan-bulan akan datang.

“Ahli negeri dan parlimen pasti akan membencinya,” kata Quentin Genarad dari pemikir iklim E3G dalam catatan blog. “Walaupun lebih banyak tindakan negara pro-Eropah dan pro-Iklim yang ingin mengawasi dasar iklim.

Cita-cita untuk keneutralan iklim, di mana ia akan mengandungi 27 ahli negara untuk mengimbangi pencemaran emisi dan menghapuskan gas rumah hijau menjelang 2050, telah diluluskan oleh ketua-ketua EU di sidang kemuncak bulan Jun dengan hanya Poland yang masih mengharapkan pengunaan arang. – AFP

Aktivis iklim, Greta Thunberg ketika memberi ucapan dalam Konsulat Alam Sekitar di Parlimen Eropah di Brussels pada 4 Mac. – AP