Friday, January 27, 2023
23.1 C
Brunei

-

Ethiopia mula peralihan mobiliti elektrik

ADDIS ABABA – Satu frasa menarik yang ditulis dalam Bahasa Amharic, bahasa kerja Ethiopia, kelihatan pada setiap sisi kereta yang dipamerkan di dalam bilik pameran yang terletak di pinggir ibu negara Ethiopia, Addis Ababa.

Ungkapan itu berbunyi ‘Kenderaan Elektrik’, pemandangan yang jarang berlaku di negara yang mempunyai mobiliti elektrik di peringkat awal.

Bilik pameran itu, yang secara eksklusif memaparkan rangkaian luas kenderaan elektrik untuk bakal pembeli Ethiopia, adalah milik Green Tech Africa, sebuah syarikat tenaga boleh diperbaharui yang berpangkalan di Afrika Timur yang bekerjasama dengan pengeluar kenderaan elektrik utama China sebagai sebahagian daripada aspirasinya untuk menggalakkan mobiliti elektrik di Ethiopia dan seterusnya merentasi benua Afrika.

Memandangkan kerajaan Ethiopia baru-baru ini terlibat dalam usaha bercita-cita tinggi untuk mempercepatkan peralihan kepada mobiliti elektrik dalam menghadapi ketidaktentuan bahan api global, syarikat itu baru-baru ini telah bekerjasama dengan Kementerian Pengangkutan Ethiopia dalam satu siri acara yang dijangka mewujudkan kesedaran awam tentang e-mobiliti.

Salah satu inisiatif sedemikian ialah kempen pengangkutan kenderaan elektrik percuma selama sebulan untuk penduduk Addis Ababa. Fenomena itu telah menarik perhatian ramai orang di jalan-jalan Addis Ababa, yang kebanyakannya sedang mengalami lawatan kenderaan elektrik bateri pertama mereka.

Gambar menunjukkan kenderaan elektrik yang diimport oleh Green Tech Africa dan stesen pengecasan di bilik pamerannya di Addis Ababa, Ethiopia. – Xinhua
Kidem Tesfaye, Ketua Pegawai Eksekutif Green Tech Africa, menunjukkan cara mengendalikan stesen pengecasan di bilik pameran syarikat. – Xinhua
Kenderaan elektrik yang diimport oleh Green Tech Africa dalam proses pengecasan. – Xinhua
Baru-baru ini kenderaan elektrik dipromosikan sebagai penyelesaian yang berdaya maju berikutan kos bahan api yang tinggi yang diburukkan lagi oleh kenaikan harga bahan api global. – Xinhua

Kidem Tesfaye, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Green Tech Africa, berkata semakin ramai warga Ethiopia kebelakangan ini berminat dengan kereta elektrik.

Kerajaan Ethiopia, yang sibuk dengan kos bahan api yang tinggi yang diburukkan lagi oleh kenaikan harga bahan api global semasa, baru-baru ini mempromosikan kenderaan elektrik sebagai penyelesaian yang berdaya maju.

Negara Afrika Timur itu membelanjakan anggaran purata tahunan sebanyak AS$4 bilion untuk pembelian bahan api, menurut angka kerajaan. Sebagai perbandingan, hasil eksport Ethiopia keseluruhan semasa tahun fiskal Ethiopia 2021/2022 yang berakhir awal bulan ini ialah AS$4.12 bilion.

Pakar berhujah bahawa Ethiopia, yang membelanjakan sebahagian besar pendapatan forexnya untuk bahan api fosil, harus memanfaatkan agenda perubahan iklim global sebagai keutamaannya untuk mengurangkan pelepasan.

“Sebagai sumber air utama di Afrika Timur Laut, Ethiopia berpotensi dikurniakan banyak potensi hidroelektrik. Oleh itu, masuk akal untuk kita melihat kepada kereta elektrik sebagai mesin mobiliti masa depan,” kata Costantinos Bt. Costantinos, profesor dasar awam di Universiti Addis Ababa di Ethiopia, kepada Xinhua dalam temu bual baru-baru ini.

“Pembuat kereta sedang melihat kepada sumber bahan api alternatif, dengan tujuan untuk mengurangkan pelepasan ekzos yang berbahaya sambil masih memberikan jenis prestasi menyeluruh dan julat keupayaan,” kata Costantinos, sambil menasihatkan Ethiopia untuk mengikutinya.

Kerajaan Ethiopia, sebagai sebahagian daripada Pelan Pembangunan Perspektif 10 Tahun yang berlangsung dari 2021 hingga 2030, merancang untuk mengimport 4,800 bas elektrik dan 148,000 kereta elektrik.

Tesfaye menegaskan negara Afrika Timur itu perlu lebih bercita-cita tinggi dalam menyedari anjakan global semasa menuju ke arah kenderaan elektrik itu.

Ramai berpendapat sistem pengangkutan Ethiopia menjadi sumber utama pelepasan karbon dioksida dengan kemasukan kereta terpakai murah yang diimport ke negara itu, di mana kereta serba baharu merupakan pemandangan yang jarang dilihat dan kereta elektrik hampir tidak pernah didengari sehingga baru-baru ini.

Tesfaye menekankan Green Tech Africa, bekerjasama dengan rakan kongsi Chinanya, menjangkakan mengubah keadaan dengan memperkenalkan kenderaan elektrik buatan China yang sesuai dengan permintaan tempatan.

Syarikat itu pada masa ini mengimport kereta daripada pengeluar kereta China Dongfeng Motor Corporation dan mempunyai rancangan untuk menubuhkan kilang pemasangan kereta dalam masa terdekat bagi merealisasikan matlamat utamanya untuk menjadi hab pembuatan kenderaan elektrik di Afrika. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kotak hitam pesawat Nepal dihantar ke Singapura

KATHMANDU, NEPAL, 26 JAN – Kotak hitam yang ditemui daripada insiden pesawat nahas di Nepal dihantar ke Singapura untuk analisis bagi mengenal pasti punca...
- Advertisment -