Etihad rekod kerugian AS$400 juta

DUBAI, EMIRIAH ARAB BERSATU, 10 OGOS – Syarikat penerbangan nasional Abu Dhabi, Etihad hari ini melaporkan kerugian operasi teras sebanyak AS$400 juta pada suku pertama tahun ini, didorong oleh penurunan pendapatan penumpang sebanyak 68 peratus berikutan varian koronavirus yang sangat menular di seluruh dunia.

Angka itu walaupun separuh daripada kerugian AS$800 juta yang dilaporkan di tengah-tengah kemusnahan akibat wabak pada separuh pertama tahun 2020 mencerminkan prospek perjalanan antarabangsa yang tidak menentu.

Selama enam bulan terakhir, syarikat penerbangan itu membawa 1 juta penumpang yang rata-rata memenuhi 24.9 peratus tempat duduk pesawat, merosot daripada 3.5 juta penumpang dan 71 peratus tempat duduk pada separuh pertama 2020.

Tetapi syarikat penerbangan itu, yang bersaing dengan Emirates Dubai dan Qatar Airways yang berdekatan, menegaskan ia bersedia untuk meraih keuntungan daripada pemulihan setelah mengurangkan kos operasi tahun ke tahun sebanyak 27 peratus kepada AS$1.4 bilion. – AP