Monday, June 24, 2024
22.7 C
Brunei

  -

  Etnik Zulu sambut Raja baharu

  KWANONGOMA, 19 OGOS – Etnik Zulu di Afrika Selatan membuat persediaan untuk menganjurkan acara pertabalan bagi raja baharunya di tengah-tengah perpecahan dalaman yang mengancam untuk memecah belah keluarga diraja.

  Raja Misuzulu ka Zwelithini, anak kepada mendiang Raja Muhibah Zwelithini yang meninggal dunia pada Mac tahun lalu, akan menjalani upacara tradisional pada Sabtu yang dikenali sebagai ukungena esibayeni (memasuki perkampungan diraja) untuk menandakan pertabalannya sebagai pemimpin baharu etnik Zulu.

  Etnik Zulu adalah yang terbesar di Afrika Selatan dengan lebih daripada 12 juta orang, yang kebanyakannya terletak di wilayah pantai KwaZulu-Natal.

  Majlis itu dijangka dihadiri oleh ribuan rakyat Zulu termasuk ahli kerabat diraja, pemimpin tradisional kumpulan etnik lain dan ahli bangsa Zulu.

  Ia akan diteruskan walaupun terdapat cabaran daripada beberapa ahli keluarga diraja yang menegaskan bahawa Misuzulu bukanlah pewaris takhta yang sah.

  Sementara itu, Ratu Dlamini-Zulu memegang gelaran Pemangku Raja etnik Zulu selepas kematian suaminya tetapi meninggal dunia kira-kira sebulan kemudian, menamakan anak sulungnya Misuzulu sebagai pengganti dalam wasiatnya.

  Walau bagaimanapun, beberapa ahli keluarga diraja menentang Misuzulu sebagai pengganti, mengiktiraf abang sulungnya, Simagade Zulu ka Zwelithini, sebagai waris yang sah.

  Hujung minggu lalu, puak saingan keluarga mengadakan upacara ukungena esibayeni untuk Simagade walaupun ia tidak diiktiraf oleh seluruh pembesar keluarga diraja.

  Muhibah Zwelithini dilaporkan mempunyai 28 anak dengan enam isterinya. – AP

  Raja Misuzulu ka Zwelithini, diapit oleh rakan seperjuangan dalam pakaian tradisional di Istana Diraja KwaKhangelamankengane, Afrika Selatan pada Mei tahun lalu. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korban arak beracun meningkat kepada 53 orang

  INDIA, 23 JUN – Angka kematian akibat arak haram beracun di India telah meningkat kepada 53 orang, lapor media hari ini, apabila lebih ramai...