EU, China catat perkembangan dalam rundingan perniagaan

BRUSSELS, 13 SEPT – Pemimpin Kesatuan Eropah (EU) mengadakan rundingan menerusi sidang video bersama Presiden China Xi Jinping dengan harapan mencatat kemajuan mengenai perdagangan dan pelaburan, walaupun tatkala ketegangan meningkat di antara Beijing dan Barat mengenai Hong Kong dan layanan terhadap penduduk minoriti UIghur.

Mesyuarat maya di antara pegawai kanan China dan Presiden Majlis EU Charles Michel, ketua Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen dan Canselor Jerman Angela Merkel, mengganti sidang kemuncak sepenuhnya dengan 27 pemimpin Eropah yang terpaksa dibatalkan disebabkan koronavirus.

China telah berkata bahawa satu perjanjian pelaburan yang dirancang selama tujuh tahun boleh dipersetujui pada akhir tahun, tetapi pegawai EU mengingatkan halangan besar masih wujud dan menegaskan mereka tidak akan bersetuju dengan syarat-syarat yang tidak mendatangkan faedah hanya untuk mencapai perjanjian tersebut.

“Walaupun jika terdapatnya objektif politik untuk mempercepatkan rundingan dan mencapainya pada akhir tahun, kami hanya akan bersetuju jika ia merupakan sesuatu yang berbaloi dicapai,” kata pegawai EU.

Brussels berkata ‘kemajuan besar’ telah dicatat dalam rundingan sejak sidang kemuncak video yang sama diadakan pada Jun, dan pegawai berharap dapat mencapai persetujuan dalam ‘rangka tindakan’ perjanjian pada akhir tahun, tetapi mereka juga mengingatkan Beijing perlu melakukan lebih untuk mempertingkat lagi akses pasaran untuk syarikat Eropah.

Tidak ada perkembangan besar dijangkakan pada Isnin tetapi pihak EU berharap dapat memujuk Xi untuk memberikan rangsangan politik baharu kepada rundingan, dan membenarkan perundingnya lebih banyak ruang untuk mencapai kata sepakat. – AFP