EU digesa lindungi serangga

BRUSSELS, 9 JUN – Kumpulan alam sekitar menggesa Kesatuan Eropah (EU) supaya mengambil langkah drastik untuk melindungi serangga, berkata dalam satu laporan hari ini bahawa lebih 40 peratus daripada spesies serangga di dunia telah berkurangan disebabkan penggunaan racun perosak dan perladangan industri.

Kawan Bumi Eropah dan Heinrich-Boll-Stiftung, kumpulan pemikir yang mempunyai hubungan rapat dengan Parti Hijau, berkata strategi EU untuk melindungi biodiversiti dan membangunkan perladangan organik adalah tidak mencukupi, kerana satu pertiga daripada spesies menghadapi ancaman kepupusan.

“Bukti adalah jelas: penggunaan racun perosak sedang menghapus jumlah serangga dan ekosistem di seluruh dunia, dan mengancam pengeluaran makanan,” kata Mute Schimpf daripada Kawan Bumi Eropah.

Kumpulan itu berkata sekurang-kurangnya 1 dalam 10 spesies lebah dan kupu-kupu di Eropah diancam kepupusan, menambah kebimbangan mengenai kesan ke atas pengeluaran tanaman. Menurut angka yang dikeluarkan oleh parlimen Eropah, kira-kira 84 peratus daripada spesies tanaman dan 78 peratus daripada bunga liar di seluruh EU bergantung pada pendebungaan serangga.

Barbara Unmubig, presiden Heinrich-Boll-Stiftung, berkata kehilangan serangga adalah amat penting sehingga pelan EU sekarang adalah tidak memadai. Beliau berkata pembentukan semula dasar pertanian EU (CAP) diperlukan untuk memastikan promosi ‘serangga dan pertanian mesra alam.’

Kawan Bumi Eropah dan Heinrich-Boll-Stiftung juga berkempen untuk melaksanakan undang-undang baharu untuk mengurangkan penggunaan racun perosak sebanyak 80 peratus pada 2030. – AP