EU gagal bersepakat pelan COVID-19

BRUSSELS, 25 MAC – Menteri-menteri Kewangan EU gagal mencapai kata sepakat mengenai langkah-langkah krisis untuk membantu negara-negara Eropah mengharungi kejutan ekonomi disebabkan koronavirus, meninggalkan pemimpin untuk menyelesai kebuntuan pada sidang kemuncak minggu ini.

Wabak COVID-19 telah menyebabkan ekonomi Eropah meleset dan Itali, dengan sokongan Perancis dan Sepanyol, mahu respons besar dari rakan-rakan EU dalam langkah perpaduan kewangan bersejarah.

Tetapi negara-negara utara, diketuai oleh Jerman dan Belanda, tidak terburu-burudan percaya pakej perangsang yang diumumkan oleh Bank Pusat Eropah, dan disokong oleh perbelanjaan negara, adalah mencukupi pada masa ini.

“Kami komited untuk meninjau semua kemungkinan yang perlu untuk menyokong ekonomi kami mengharungi masa sukar ini,” kata Ketua Eurogroup, Mario Centeno, yang gagal mencapai sebarang kata sepakat selepas rundingan dua jam.

“Rundingan baru sahaja bermula dan lebih banyak kerja diperlukan sebelum segala-galanya selesai,” tambah Centeno, yang juga merupakan menteri kewangan Portugal.

Isu perbalahan adalah kebimbangan mendalam di antara negara utara dan negara Eropah yang lebih kaya mengenai disiplin kewangan dengan rakan mereka di kawasan selatan, terutama semenjak era kesuraman krisis hutang zon euro.

Negara-negara seperti Perancis, Sepanyol dan Itali yang telah lama menggesa bon euro, iaitu pinjaman bersama oleh 19 anggota untuk mata wang tunggal euro, yang boleh berfungsi sebagai dasar ekonomi Eropah yang lebih selamat dan bersatu.

Itali, yang disokong oleh Perancis, baru-baru ini membaharui gesaan dengan meminta ‘korona bon’ di EU, tetapi sebelum rundingan semalam, Jerman dengan marah mengetepikan idea tersebut sebagai kepulangan ‘eurobon’ yang bermotif politik di bawah nama lain.

Kerajaan akan menghabiskan tempoh beberapa hari untuk mencari kesepakatan mengenai pendekatan yang lebih penting yang menggunakan jaminan keluar dana perang zon euro untuk membantu negara-negara yang memerlukan, terutamanya Itali.

Dikawal oleh 19 menteri kewangan dari blok mata wang tunggal euro, Mekanisme Kestabilan Eropah (ESM) mempunyai lebih 400 bilion euro dalam simpanan dan mungkin dapat mengumpul lebih banyak lagi.

Tetapi Belanda berkata masih terlalu awal untuk menggunakan wang daripada dana tersebut, yang merupakan senjata kewangan EU yang paling penting selepas ECB.

“Kita perlu bersikap jujur. Kita sedang menempuh ketidaktentuan. Kita tidak pasti apa yang berada di hadapan kita,” kata Menteri Kewangan Belanda, Wopke Hoekstra.

ESM ‘adalah senjata paling penting bagi kita dan ia tidak patut diubah,” tambah beliau. Pemimpin EU akan bertemu esok menerusi persidangan video. – AFP