EU gesa AS batalkan tarif produk Eropah

PARIS, 24 JULAI – Kesatuan Eropah (EU) hari ini menggesa Amerika Syarikat (AS) supaya membatalkan tarif yang dikenakan dalam perbalahan berlarutan berhubung subsidi pesawat udara selepas Airbus berkata ia telah mematuhi peraturan Pertubuhan Perdagangan Sedunia.

Tarif bernilai berbilion dolar, yang membabitkan pelbagai makanan dan produk pertanian di samping kapal terbang, telah menimbulkan bebanan disebabkan gangguan ekonomi berpunca daripada pandemik koronavirus.

Airbus berkata hari in ia telah mencapai perjanjian dengan kerajaan Perancis dan Sepanyol yang menambah kadar faedah ke atas dana yang diperuntukkan untuk membantu membangunkan jet perjalanan jauh A350 kepada tahap yang dianggap wajar oleh WTO.

Suruhanjaya Eropah berkata ia membatalkan sebarang alasan untuk AS mengekalkan tarif yang dikenakan ke atas eksport EU di bawah peraturan WTO serta mengemukakan kes yang kukuh untuk menyelesaikan segera perbalahan tersebut.

“Tarif yang tidak wajar ke atas produk Eropah tidak dapat diterima dan, disebabkan pematuhan dalam kes Airbus, kami mendesak Amerika Syarikat untuk membatalkan tarif berkenaan dengan serta-merta,” kata pesuruhjaya perdagangan EU Phil Hogan dalam satu kenyataan. – AFP