EU: Jangan campur tangan krisis Karabakh

BRUSSELS, 28 SEPT – Kesatuan Eropah (EU) hari ini mengingatkan kuasa serantau supaya jangan campur tangan dalam pertempuran di Nagorny Karabakh, dan mengecam ‘serangan serius’ yang menggugat kestabilan serantau.

Jurucakap dasar luar negara Peter Stano berkata Brussels tidak dapat mengesahkan laporan mengatakan kuasa luar menyertai konflik tersebut, namun menambah: “Campur tangan luar dalam konflik ini tidak dapat diterima.”

Tentera Azerbaijan dan Armenia sedang bertempur untuk hari kedua hari ini selepas puluhan terbunuh dalam pertempuran sengit itu.

Pertempuran meletus semalam di sepanjang barisan depan Nagorny Karabakh, enklaf serantau etnik Armenia yang telah berpisah dari Azerbaijan.

“Tidak ada sesiapa yang harus berminat dan tidak ada sesiapa yang akan untung daripada peperangan yang meletus dan ia adalah sesuatu yang ingin kami halang.

“Dan kami sebagai Kesatuan Eropah, sebagai komuniti antarabangsa, menyeru kepada semua pihak yang terbabit supaya berhenti dengan serta-merta dan kepada semua pihak di rantau supaya menyumbang untuk menghentikan konfrontasi.”

“Pertempuran adalah amat membimbangkan kerana ia membawa risiko serangan serius dan juga kesan serius ke atas kestabilan serantau.

“Kami meminta gencatan senjata segera dilaksanakan serta gencatan senjata berkenaan dipatuhi,” beritahu AStano kepada wartawan. – AFP

Gambar yang dikeluarkan oleh Kementerian Pertahanan Azerbaijan menunjukkan pelancar roket ditembak dari sistem peluru berpandu Azerbaijan di Republik Nagorno-Karabakh, Azerbaijan pada 27 September. – AP