EU: Pinjaman syarikat penerbangan Alitalia ’tidak sah’

BRUSSELS, 10 SEPT – Pihak berkuasa antimonopoli EU memutuskan hari ini bahawa pinjaman 900 juta euro dari Itali kepada syarikat penerbangan Alitalia yang sudah lama berjuang ‘tidak sah’, tetapi menyelamatkannya dengan syarikat penerbangan baharu negara itu untuk mendapatkan dana negara dan menghindari wang pembayaran balik.

“Setelah penyelidikan mendalam, kami mencapai kesimpulan bahawa dua pinjaman awam bernilai EUR900 juta yang diberikan oleh Itali kepada Alitalia, memberi syarikat itu kelebihan yang tidak adil daripada pesaingnya, yang melanggar peraturan bantuan Kesatuan EU,” kata ketua persaingan EU, Margrethe Vestager dalam satu kenyataan.

Tetapi pihak berkuasa di Brussels secara serentak mengatakan syarikat penerbangan baharu ITA, yang akan memulakan penerbangannya bulan depan tidak bertanggungjawab untuk membayar balik wang itu dan 1.35 bilion euro yang dimasukkan ke dalam firma oleh Rom tidak melanggar peraturan bantuan negara.

“Itali telah menunjukkan bahawa terdapat jurang yang jelas antara Alitalia dan ITA syarikat penerbangan baharu dan bahawa pelaburannya di ITA sejajar dengan syarat yang akan diterima oleh pelabur swasta,” kata Vestager. – AFP