Tuesday, April 23, 2024
35.6 C
Brunei

  -

  EU ramal ekonomi bertambah baik

  FRANKFURT, 13 FEB – Cawangan eksekutif Kesatuan Eropah telah menaikkan unjuran pertumbuhan ekonominya untuk tahun ini, dengan mengatakan Eropah akan mengelak kemelesetan ekonomi dan telah pun melepasi kemuncak inflasi apabila harga gas asli menurun daripada paras tertinggi astronomi.

  Tetapi Suruhanjaya Eropah memberi amaran hari ini bahawa harga tinggi yang membelenggu pengguna akan terus menyekat ekonomi untuk beberapa bulan akan datang.

  Pertumbuhan untuk 2023 sepatutnya mencapai 0.8 peratus bagi 20 negara EU yang menggunakan mata wang euro, kata suruhanjaya itu dalam tinjauan ekonomi musim sejuknya. Itu adalah peningkatan daripada 0.3 peratus yang dijangkakan dalam tinjauan terakhir dari November.

  Bagi 27 blok negara yang lebih luas, pertumbuhan dianggarkan pada 0.9 peratus, juga meningkat daripada 0.3 peratus.

  Mendapat kredit untuk penambahbaikan adalah tahap simpanan gas asli yang tinggi yang telah mengurangkan kebimbangan mengenai catuan tenaga sepanjang musim sejuk.

  Utiliti dan kerajaan Eropah berlumba-lumba menyediakan bekalan baharu selepas Rusia memotong kebanyakan penghantaran gas asli ke Eropah di tengah-tengah perang di Ukraine.

  Harga untuk gas asli, yang digunakan untuk memanaskan rumah, industri bahan api dan menjana kuasa elektrik, mencapai paras rekod musim panas lalu, meningkat kepada 18 kali ganda melebihi paras sebelum krisis, dan menyebabkan isi rumah dan perniagaan mengurangkan penggunaannya.

  Harga telah jatuh daripada puncak itu, walaupun ia adalah tiga kali lebih tinggi daripada sebelum Rusia mula mengumpulkan tentera di sempadan Ukraine. – AP

  Pesuruhjaya Ekonomi Eropah, Paolo Gentiloni bercakap semasa taklimat media di bangunan Majlis Eropah di Brussels, 6 Disember 2021. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Sekumpulan gempa bumi gegarkan Taiwan

  TAIPEI, 23 APRIL - Sekumpulan gempa bumi melanda Taiwan pada awal hari ini, yang paling kuat mempunyai magnitud 6.1, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat...