Friday, August 12, 2022
24.7 C
Brunei

EU teliti keputusan guna Moderna untuk budak

-

THE HAGUE, 10 NOV – Agensi Ubat-ubatan Kesatuan Eropah (EMA) hari ini dijangka akan memutuskan dalam tempoh dua bulan sama ada meluluskan vaksin COVID-19, Moderna untuk diberikan kepada kanak-kanak berusia enam hingga 11 tahun.

Langkah tersebut dibuat meskipun beberapa buah negara termasuk Perancis dan Jerman memberitahu enggan menggunakan suntikan ke atas me-reka yang berusia bawah 30 tahun dise-babkan terdapat risiko kecil berlakunya radang jantung.

Syarikat bioteknologi Amerika Syarikat (AS) itu mengumumkan kelmarin bahawa ia telah membuat permohonan kepada EMA untuk mendapatkan kebenaran bagi golongan remaja.

“Jadual semasa bagi menilai pilihan mengambil masa kira-kira dua bulan, kecuali maklumat tambahan atau analisis diperlukan,” kata EMA dalam kenyataan.

“Ini adalah jadual masa yang dising-katkan berbanding penilaian serupa di luar pandemik.”

Suntikan Moderna ketika ini diluluskan bagi golongan berusia 12 dan ke atas di Eropah.

Pada Oktober, Moderna melaporkan keputusan positif bagi ujian klinikalnya ke atas golongan kanak-kanak berusia enam hingga 11 tahun, dengan vaksin menunjukkan tindak balas imun yang kuat untuk tahap ‘sihat’ meneutralkan antibodi dapat dikesan.

Tetapi kebimbangan mengenai kesan sampingan yang jarang berlaku iaitu radang pada otot jantung, di kalangan dewasa dan muda menyebabkan Jerman dan Perancis untuk tidak menggunakan vaksin tersebut bagi golongan bawah 30 tahun. – AFP

Gambar fail bertarikh 20 April 2021 menunjukkan bebuli kosong vaksin Moderna. EU dijangka akan memutuskan dalam tempoh dua bulan sama ada meluluskan vaksin Moderna untuk untuk diberikan kepada kanak-kanak berusia enam hingga 11 tahun.- AFP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -