Euronext cadang beli bursa saham Milan

PARIS, 11 SEPT – Pengendali pasaran saham Pan-European Euronext mengatakan hari ini bahawa pihaknya sedang membuat perundingan dengan Bursa Saham London untuk membeli pasaran saham Milan.

Euronext yang mengendalikan bursa sahama Amsterdam, Brussels, Dublin, Lisbon, Oslo dan Paris mengesahkan dalam satu kenyataan “Mereka sedang dalam perbincangan dengan Cassa Depositi e Prestiti (CDP) untuk mengemukakan tawaran kepada London Stock Exchange Group plc untuk pemerolehan perniagaan dan aset operasi utama Borsa Italiana.

“Pengumuman selanjutnya akan dibuat apabila tiba masanya,” katanya. LSEG telah mengatakan pada akhir bulan Julai bahawa pihaknya telah bersedia untuk menjual bursa saham Milan untuk meraih persetujuan daripada Suruhanjaya EU mengenai pembeliannya daripada penyedia data kewangan AS, Refinitiv.

Ketika ditanya pada awal tahun lalu tentang kemungkinan membeli pasar Milan, ketua Euronext Stephane Boujnah mengatakan bahawa kum-pulannya mungkin berminat jika LSEG ingin menjual. Penggabungan dan pengambilalihan berguna, “tetapi bukan untuk tujuan mereka sendiri,” katanya. – AFP

Gambar fail pada 27 April 2020, logo Euronext di ibu pejabat syarikat di Daerah La Defense di Paris. Pengendali pasaran saham Pan-European Euronext mengatakan bahawa ia sedang berunding dengan Bursa Saham London untuk membeli pasaran saham Milan. – AFP