Friday, December 2, 2022
23.8 C
Brunei

-

Evenepoel terus raih kemenangan

WOLLONGONG, AUSTRALIA, 25 SEPT – Dua minggu selepas menjadi pemenang Grand Tour pertama Belgium dalam tempoh 44 tahun, Remco Evenepoel menjadi juara dunia perlumbaan jalan raya elit lelaki pertama negaranya dalam tempoh sedekad untuk menamatkan musim kejayaannya.

Evenepoel memenangi Jelajah Besar Vuelta a Espana dua minggu lalu dan sekali lagi mendominasi dalam perlumbaan sejauh 266.9 kilometer pada Ahad ketika dia berpisah dengan baki 25 kilometer dan meraih kemenangan yang ketara.

Pelumba berusia 22 tahun itu meraikan kemenangannya dengan melebarkan tangannya ketika dia melintasi garisan penamat apabila dia menjadi lelaki Belgium pertama sejak Philippe Gilbert pada 2012 untuk memenangi perlumbaan jalan raya dunia berbasikal.

Pelumba Perancis, Christophe Laporte menduduki tempat kedua selepas memenangi acara pecut berkumpulan di belakang Evenepoel. Pelumba Australia Michael Matthews memenangi pingat gangsa apabila kumpulan pengejar menamatkan saingan dua minit 21 saat di belakang pelumba Belgium itu.

Perlumbaan itu menampilkan 12 pusingan litar penamat sejauh 17 kilometer di Wollongong, sebuah bandar pantai di selatan Sydney.

Di dalam 40 kilometer terakhir, langkah dipercepatkan dan kumpulan hadapan mula berundur. Pada pusingan kedua terakhir, Evenepoel dan pelumba Kazakhstan, Alexey Lutsenko, berjaya membuat kelebihan kecil.

Bintang Belgium itu, yang pada awal musim ini memenangi kejohanan klasik sehari Liege-Bastogne-Liege, menolak Lutsenko pada pendakian kedua terakhir pendakian Mt Pleasant yang sukar dan tidak pernah dicabar dalam perjalanannya menuju kemenangan dominan.

Rakan senegara Wout Van Aert yang terlepas podium, menduduki tempat keempat. – AP

Reaksi Remco Evenepoel mengesat air mata selepas menerima pingat emas dalam perlumbaan jalan raya elit lelaki pada kejohanan berbasikal jalan raya dunia di Wollongong, Australia, 25 September. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

India sandang jawatan Presiden G20, Majlis Keselamatan PBB

NEW DELHI, 1 DIS – India menyandang jawatan presiden G20 dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) mulai hari ini, lapor Sputnik. G20 ialah forum antara kerajaan...
- Advertisment -