Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  FABD tampil buat penjelasan

  Oleh Ak Zaki Kasharan – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 19 SEPT – Persatuan Bola Sepak Negara Brunei Darussalam (FABD) hari ini tampil bagi meleraikan beberapa isu susulan berita yang tersebar baru-baru ini mengenai FABD khususnya berkaitan keadaan hal ehwal aktiviti dan tadbir urus bola sepak di Negara Brunei Darussalam.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Presiden FABD, Pengiran Matusin bin Pengiran Matasan menjelaskan bahawa perjumpaan di Bilik Teater Rumah FABD pada 14 September lepas merupakan perjumpaan tertutup bersama ahli FABD bagi membincangkan status Liga Super Brunei (BSL) dan Liga Futsal Brunei (BFL). Oleh kerana dana yang tidak mencukupi, sama sekali bukan hasil sekatan yang didakwa oleh Persekutuan Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) seperti yang tersirat dalam laporan yang disebarkan, FABD telah membuat keputusan sukar untuk menghentikan musim 2023/2024 lebih awal yang mana sebelumnya dijadualkan berakhir pada Februari 2024 manakala BFL akan bermain hingga November depan.

  Kedua-dua liga akan menyambung semula musim 2024/2025 mengikut jadual pada tahun hadapan. Keputusan itu mengikuti perundingan dan permintaan daripada kelab yang mengambil bahagian. Berkenaan dengan Liga Belia Brunei (BYL), FABD amat mementingkan usaha akademik para pemain.

  Bagaimanapun, BYL ditangguhkan sehingga awal 2024 untuk membolehkan pemain menumpukan perhatian kepada pelajaran mereka sepanjang tempoh peperiksaan dan berehat selepas itu semasa cuti persekolahan mereka.

  Kenyataan itu seterusnya menyatakan bahawa dengan dana yang tidak mencukupi bermakna FABD tidak dapat menyokong penyertaan Brunei pada Pusingan Kelayakan Futsal Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) 2023, dan tidak mempunyai pilihan selain menarik diri daripada kejohanan tersebut.

  Gambar Freepik

  FABD juga menjelaskan lebih lanjut bahawa akaunnya menjalani pemeriksaan rapi oleh juruaudit bertauliah bebas sama ada secara luaran mahupun dalaman, diikuti dengan pemeriksaan fizikal inventori untuk memastikan pematuhan amalan kewangan kepada garis panduan kawal selia.

  Selain itu, FABD juga mengemukakan semakan audit pusat tahunan seperti yang dikehendaki oleh FIFA.

  FABD berusaha untuk beroperasi dengan penuh ketelusan, selaras dengan Piawaian Laporan Kewangan Antarabangsa (IFRS) dan Piawaian Perakaunan Brunei Darussalam (BDAS).

  Namun menurut kenyataan itu lagi oleh kerana sebab yang tertentu, khususnya yang timbul daripada tindakan mementingkan diri sendiri oleh individu tertentu dalam organisasi, Laporan Audit Berkanun bagi tahun fiskal sebelumnya, yang tidak menunjukkan sebarang percanggahan atau salah nyata material, gagal mencapai undi majoriti untuk disahkan oleh pihak berkepentingan semasa Kongres Mei lalu. Laporan Audit Berkanun
  akan dibentangkan semula di Kongres pada bulan November untuk kelulusan.

  FABD juga menyedari bahawa mesej yang disebarkan melalui perkhidmatan pesanan teks dan platform media sosial yang mendakwa salah urus kewangan yang berleluasa, kononnya di bawah pentadbiran dan lembaga eksekutif FABD.

  Tuduhan sedemikian memberikan gambaran palsu bahawa FABD telah beroperasi secara tidak sah yang mana adalah sama sekali tidak benar.

  Pada masa yang sama FABD mengesahkan bahawa operasinya sentiasa mematuhi sepenuhnya undang-undang Negara Brunei Darussalam serta keperluan berkanun FIFA, AFC dan Persekutuan Bola Sepak ASEAN. Seterusnya FABD menggesa penerima dan pembaca mesej tular supaya tidak membalas atau berkongsi mesej itu kerana ia mengandungi maklumat yang tidak berasas dan mengelirukan daripada sumber yang mempunyai kredibiliti yang meragukan dan agenda peribadi yang boleh menyebabkan kegusaran orang ramai.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...