Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Facebook dan Instagram hadapi penelitian digital EU yang baru

  LONDON, 17 MEI – Kesatuan Eropah (EU) membuka penyiasatan baharu kelmarin ke atas Facebook dan Instagram kerana syak wasangka mereka gagal melindungi kanak-kanak dalam talian, melanggar peraturan digital ketat blok itu untuk platform media sosial.

  Ia merupakan pusingan penelitian terkini untuk syarikat induk Meta Platforms di bawah Akta Perkhidmatan Digital EU 27 negara, satu set peraturan menyeluruh yang berkuat kuasa tahun lepas dengan matlamat membersihkan platform dalam talian dan melindungi pengguna internet.

  Suruhanjaya Eropah, cabang eksekutif blok itu, berkata pihaknya bimbang bahawa sistem algoritma yang digunakan oleh Facebook dan Instagram untuk mengesyorkan kandungan seperti video dan siaran boleh ‘mengeksploitasi kelemahan dan kekurangan pengalaman’ kanak-kanak dan merangsang ‘tingkah laku ketagihan’. Ia bimbang bahawa sistem itu boleh mengukuhkan apa yang dipanggil kesan ‘lubang arnab’ yang membawa pengguna kepada kandungan yang semakin mengganggu.

  Suruhanjaya itu juga sedang mengkaji penggunaan alat pengesahan umur Meta untuk menghalang kanak-kanak daripada mengakses Facebook atau Instagram, atau ditunjukkan kandungan yang tidak sesuai. Platform memerlukan pengguna berumur sekurang-kurangnya 13 tahun untuk menyediakan akaun. Ia juga melihat sama ada syarikat itu mematuhi peraturan DSA yang memerlukan tahap privasi, keselamatan dan sekuriti yang tinggi untuk kanak-kanak bawah umur.

  “Kami mahu golongan muda mempunyai pengalaman yang selamat, bersesuaian dengan umur dalam talian dan telah menghabiskan sedekad membangunkan lebih daripada 50 alat dan dasar yang direka untuk melindungi mereka,” kata Meta dalam satu kenyataan yang disediakan. “Ini adalah cabaran yang dihadapi oleh seluruh industri, dan kami tidak sabar-sabar untuk berkongsi butiran kerja kami dengan Suruhanjaya Eropah.”

  Ini adalah kes DSA terbaharu yang memfokuskan pada perlindungan kanak-kanak di bawah DSA, yang memerlukan platform untuk melaksanakan langkah ketat untuk melindungi kanak-kanak di bawah umur. Suruhanjaya itu membuka dua penyiasatan berasingan awal tahun ini terhadap TikTok berhubung kebimbangan mengenai risiko kepada kanak-kanak.

  “Kami tidak yakin bahawa Meta telah melakukan secukupnya untuk mematuhi kewajipan DSA – untuk mengurangkan risiko kesan negatif terhadap kesihatan fizikal dan mental anak muda Eropah di platform Facebook dan Instagramnya,” kata Pesuruhjaya Eropah Thierry Breton dalam hantaran media sosial.

  Kes yang diumumkan kelmarin bukanlah yang pertama untuk Facebook dan Instagram. Mereka sudah pun disiasat di bawah DSA atas kebimbangan mereka tidak melakukan cukup untuk menghentikan maklumat salah asing menjelang pilihan raya EU bulan depan. – AP

  Logo Meta dilihat di pameran Vivatech di Paris, Perancis, pada 14 Jun 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...