Saturday, June 10, 2023
22.6 C
Brunei

  -

  Facebook guna taktik fitnah lama terhadap TikTok

  WASHINGTON, 31 MAC – Sebelas tahun yang lalu, Facebook telah ditangkap secara terang-terangan selepas ia mengupah firma perhubungan awam terkemuka untuk cuba mereka cerita yang mengkritik amalan privasi Google dengan keras dalam saluran berita terkemuka.

  Pada 2018, ia mengupah firma PR Definers untuk melakukan penyelidikan pembangkang terhadap pengkritik syarikat tersebut, termasuk jutawan dermawan, George Soros. Ketua komunikasi syarikat yang lama, Eliot Schrage, bertanggungjawab kerana meluluskan pengambilan Definers dan firma serupa serta meninggalkan Facebook.

  Kelmarin, The Washington Post melaporkan bahawa Meta, syarikat induk Facebook, menggunakan taktik yang sama untuk mengejar pesaing, TikTok. Meta, The Washington Post melaporkan, mengupah firma perunding Republikan yang dipanggil Targeted Victory untuk “mengadakan kempen seluruh negara” terhadap TikTok.

  Targeted Victory, menurut The Washington Post, menjalin kontrak dengan puluhan firma perhubungan awam di seluruh Amerika Syarikat (AS) untuk membantu “mengalih pendapat umum terhadap TikTok” dengan mereka berita tempatan dan membantu menempatkan op-ed yang menyasarkan TikTok di seluruh negara.

  Meta mengesahkan ia telah mengupah Targeted Victory.

  “Kami percaya semua platform termasuk TikTok, perlu menghadapi tahap penelitian konsisten dengan kejayaan mereka yang semakin meningkat,” kata jurucakap, Andy Stone. – AP

  Meta telah mengupah Targeted Victory untuk mengadakan kempen seluruh negara terhadap TikTok. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea S sasar hubungan sihat dengan China

  SEOUL, 9 JUN - Penasihat keselamatan Korea Selatan, hari ini berkata negara itu berhasrat untuk mewujudkan hubungan sihat dengan China yang menekankan amalan saling...
  - Advertisment -