Tuesday, August 9, 2022
26.8 C
Brunei

Facebook, Instagram paling digemari

-

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 DIS – Facebook dan Instagram merupakan antara aplikasi rangkaian media sosial yang mencatatkan penembusan tertinggi dalam kalangan masyarakat di Negara Brunei Darussalam berdasarkan Global Digital Overview 2021 oleh We are Social and Hootsuite.

Data statistik terkini mendapati bahawa terdapat 320,000 orang pengguna Facebook di mana 99.3 peratus pengguna lebih gemar melayarinya dengan telefon bimbit, manakala pengguna Instagram pula seramai 250,000 orang secara keseluruhannya.

Perkara berkenaan telah dikongsikan oleh Pegawai Pemasaran dan Kesedaran Keselamatan Siber, Cyber Security Brunei (CSB), Dayang Siti Nor Izuana binti Ayob ketika berkesempatan ditemui Media Permata secara dalam talian bagi menjawab persoalan mengenai statistik penggunaan rangkai-an media sosial dalam kalangan masyarakat di negara ini secara umumnya, baru-baru ini.

Beliau seterusnya berkata, menerusi data berkenaan juga mendapati bahawa golongan lelaki di negara ini merupakan pengguna Facebook paling ramai iaitu 56.3 peratus berbanding golongan perempuan. Namun berbeza pula dengan penggunaan Instagram yang lebih digemari oleh kaum perempuan iaitu sebanyak 53.8 peratus secara keseluruhannya.

Dalam pada itu, Dayang Siti Nor Izuana turut berkongsi bahawa menurut pemantauan Pasukan Tindak Balas Kecemasan Komputer Brunei (BruCERT) dalam beberapa tahun sebelum ini, antara kes yang pernah dilaporkan ke pihak BruCERT ialah seperti penipuan (scam), WhatsApp takeover, pancingan data (phishing), pembulian siber (cyberbullying) dan sebagainya.

ATAS & BAWAH: Facebook dan Instagram merupakan antara aplikasi rangkaian media sosial yang mencatatkan penembusan yang tertinggi dalam kalangan masyarakat di Negara Brunei Darussalam berdasarkan Global Digital Overview 2021 oleh We are Social and Hootsuite. – Gambar serahan CSB

“Dalam tempoh tahun ini sekitar dari Januari hingga November lalu, isu berkaitan dengan seksual dalam talian adalah antara salah satu yang sering dilaporkan kepada pihak BruCERT.

Ini merujuk kepada jenayah peras ugut dalam talian (sextortion) dan gangguan seksual dalam talian (online sexual harassment),” jelasnya lanjut.

Sehubungan dengan itu, dalam meniti perkembangan aplikasi teknologi maya, Dayang Siti Nor Izuana menyarankan semua lapisan masyarakat untuk sentiasa berwaspada dari semasa ke semasa agar tidak menjadi mangsa sebarang jenayah siber.

“Ingatlah, sesiapa sahaja boleh berpura-pura menjadi orang lain dalam talian. Jangan sesekali membuka lampiran daripada orang yang tidak dikenali.

“Pastikan juga jangan sesekali menerima ‘friend request’ daripada orang yang tidak dikenali.

“Kita juga digalakkan untuk sentiasa berusaha menjauhi komputer daripada penggodam iaitu dengan memasang dan mengemas kini perisian antivirus dan teknologi anti-spyware dan juga sistem operasi komputer kita.

“Di samping itu, kita juga disarankan untuk menutup peranti elektronik dan kamera web apabila tidak digunakan; dan begitu juga dengan memastikan tetapan privasi aplikasi dan laman sosial kita diatur ke tahap paling ketat,” tekannya lagi.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -