Facebook utamakan ‘keuntungan berbanding keselamatan’

WASHINGTON, 4 OKT – Pemberi maklumat yang berkongsi sejumlah dokumen Facebook mendakwa syarikat gergasi media sosial itu sedar produknya mencetuskan kebencian dan memudaratkan kesihatan mental kanak-kanak mendedahkan identitinya kelmarin dalam wawancara di televisyen, dan menuduh syarikat tersebut memilih ‘keuntungan daripada keselamatan’.

Frances Haugen, seorang saintis berusia 37 tahun dari Iowa, telah bekerja untuk syarikat-syarikat termasuk Google dan Pinterest – tetapi mengatakan dalam wawancara dengan rancangan ’60 Minutes’ CBS bahawa Facebook berubah menjadi lebih teruk daripada apa yang pernah dilihatnya.

Dia meminta agar syarikat tersebut disusun semula. “Facebook berulang kali menunjukkan ia memilih keuntungan daripada keselamatan. Ia membayar keuntungannya dengan keselamatan kita,” kata Haugen.

“Versi Facebook yang ada sekarang menghancurkan masyarakat dan menyebabkan keganasan etnik di seluruh dunia,” menurutnya.

Platform media sosial terbesar di dunia ini telah dibelenggu kekecohan dicetuskan Haugen, pemberi maklumat yang berkongsi dokumen dengan penggubal undang-undang AS dan The Wall Street Journal yang memperincikan bagaimana Facebook mengetahui produknya, termasuk Instagram, membahayakan gadis-gadis muda, terutamanya mengenai imej badan.

Pemberi maklumat berkongsi sejumlah dokumen Facebook yang mendakwa syarikat gergasi media sosial itu sedar produknya mencetuskan kebencian dan membahayakan kesihatan mental kanak-kanak. – AFP

Senator AS, Richard Blumenthal memberikan jawapan dalam wawancara sebelum kemunculan Haugen untuk memberi keterangan di Kongres minggu depan, berkata dalam satu pernyataan: “Tindakan Facebook menjelaskan bahawa kita tidak boleh menaruh kepercayaan terhadap polis. Kami perlu pertimbangkan pengawasan yang lebih ketat.”

Dalam wawancara ’60 Minutes’ Haugen terangkan bagaimana algoritma syarikat News Feed dioptimumkan untuk kandungan yang mendapatkan reaksi.

Penyelidikan syarikat itu sendiri menunjukkan bahawa ia “lebih mudah untuk menginspirasi orang untuk marah berbanding emosi lain,” kata Haugen.

“Facebook telah menyedari jika mereka mengubah algoritma menjadi lebih selamat, orang akan menghabiskan kurang masa di laman sesawang ini, mereka akan menekan iklan yang kurang, dan akan menghasilkan lebih sedikit wang.”

Semasa pilihan raya presiden AS 2020, dia berkata, syarikat itu menyedari kandungan seperti itu akan muncul dan menghidupkan sistem keselamatan untuk mengurangkannya.

Tetapi “Sebaik sahaja pilihan raya itu berakhir, mereka akan mematikannya semula, atau mereka mengubah balik pengaturannya seperti keadaan sebelumnya, untuk mementingkan pertumbuhan daripada keselamatan, dan ia merupakan seperti pengkhianatan demokrasi kepada saya,” katanya.

“Tidak ada seorang pun di Facebook yang jahat,” katanya, sambil menambah bahawa pengasas bersama dan CEO Mark Zuckerberg tidak merancang untuk membuat platform ‘kebencian’. Tetapi, Haugen berkata, insentif tersebut tidak selaras. – AFP