Friday, December 9, 2022
22.3 C
Brunei

-

Fahami penggunaan alat pemadam api

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 OKT – Sebagai pendedahan dan ilmu pengetahuan secara praktikal mengenai pengendalian alat pemadam api, enam orang pegawai dari Bank Baiduri telah mengikuti Praktikal Alat Pemadam Api yang berlangsung di Ibu Pejabat Jabatan Bomba dan Penyelamat, Berakas pada 15 Oktober lalu.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), di sini, praktikal berkenaan telah dikendalikan oleh Bahagian Perhubungan Awam Cawangan Operasi A, JBP.

Sebelum praktikal dijalankan, para peserta telah didedahkan mengenai pentingnya keselamatan secara teori dan praktikal mengenai sebab dan punca berlakunya kebakaran serta mengetahui tindakan yang diambil apabila menghadapi insiden kebakaran di tempat kerja dengan membuat latihan pengosongan bangunan secara bersistematik.

Mereka juga didedahkan kepada tatacara penggunaan alat-alat pemadam api dan selimut api dengan cara yang betul serta tatacara untuk menyelamatkan diri daripada terperangkap di dalam bangunan bila berlakunya kebakaran.

JBP menyatakan bahawa jabatan berkenaan juga menyediakan program Kursus Marsyal Bomba, Life Saver 995 dan Taklimat Keselamatan Kebakaran bagi meningkatkan pengetahuan mengenai aspek-aspek keselamatan semasa menangani kecemasan serta mengetahui tatacara yang betul penggunaan alat pemadam api.

Pegawai Bank Baiduri diberikan tunjuk ajar tatacara penggunaan alat pemadam api dan selimut api dengan betul. – Gambar serahan JBP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -