Fati cipta rekod penjaring termuda

PARIS, 7 SEPT – Ansu Fati mengumumkan ketibaan dalam peringkat bola sepak antarabangsa kelmarin selepas menjadi penjaring termuda dalam sejarah pasukan bola sepak kebangsaan Sepanyol semasa kemenangan bergaya 4-0 ke atas Ukraine sekali gus meletakkan mereka di kedudukan teratas dalam kumpulan Liga Negara-Negara UEFA.

Penyerang Barcelona, Fati meletakkan Sepanyol tiga gol di hadapan selepas hanya 31 minit perlawanan dalam Liga A, pertemuan Kumpulan 4 di stadium Alfredo di Stefano yang kosong di Madrid melalui percubaan individu yang cantik semasa penampilan pertama yang menyerlah untuk negara angkatnya.

Berusia 17 tahun dan 311 hari, Fati, yang dilahirkan di Guinea-Bissau dan mendapat kerakyatan Sepanyol setahun yang lalu selepas berpindah ke Sepanyol ketika dia berusia tujuh tahun, memecahkan rekod terdahulu yang dipegang oleh Juan Errazquin, yang menjaringkan tiga gol ketika berusia 18 tahun semasa menentang Switzerland pada 1925.

“Sebaik sahaja saya selesai menukar pakaian, saya terus menghubungi keluarga saya – merekalah yang membantu saya untuk mencapai apa yang saya ada hari ini dan selalu membantu saya mengatasi cabaran,” kata Fati selepas perlawanan.

“Saya akan meminta semua untuk menandatangani jersi Sepanyol ini dan ia akan diletakkan di dinding tempat istimewa di rumah saya.”

Setelah sepakan penalti yang berakhir dengan jaringan oleh kapten Sergio Ramos dua minit selepas sepak mula, dia kelihatan hampir menjaringkan gol beberapa minit selepas sepakan jarak dekatnya dari gawang ditepis, walaupun tampak seperti menembusi gawang. Jaringan Fati – percubaan bola melencong selepas menggelecek bola di kawasan penjuru – hadir tiga minit selepas Ramos meletakkan Sepanyol dua gol di hadapan menerusi tandukan selepas menerima hantaran dari Dani Olmo. Pemain gantian Ferran Torres melengkapkan kemenangan lima minit sebelum tamat permainan.

Kemenangan mudah memberikan Sepanyol mengungguli Kumpulan 4 dengan empat mata, satu mata di hadapan lawan mereka pada Ahad tetapi yang penting, mereka berada dua mata di hadapan Jerman yang terikat seri bagi dua perlawanan berturut-turut 1-1, kali ini ketika menentang Switzerland.- AFP

Ansu Fati semasa beraksi menentang Ukraine. Pemain Barcelona tersebut mencatat rekod sebagai penjaring termuda dalam sejarah pasukan bola sepak kebangsaan Sepanyol. –AP