Monday, January 30, 2023
23.1 C
Brunei

-

FCC AS haramkan jualan Huawei, ZTE

WASHINGTON, 27 NOV – AS mengharamkan penjualan peralatan komunikasi yang dibuat oleh syarikat China Huawei dan ZTE dan menyekat penggunaan beberapa sistem pengawasan video buatan China, memetik ‘risiko yang tidak boleh diterima’ terhadap keselamatan negara.

Lima anggota Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan berkata baru-baru ini telah mengundi sebulat suara untuk menerima pakai peraturan baharu yang akan menyekat penjualan produk teknologi tertentu yang menimbulkan risiko keselamatan kepada infrastruktur kritikal AS. Ia adalah yang terbaharu dalam peningkatan selama bertahun-tahun sekatan teknologi China oleh AS yang bermula dengan Presiden Donald Trump dan berterusan di bawah pentadbiran Presiden Joe Biden.

“FCC komited untuk melindungi keselamatan negara kami dengan memastikan peralatan komunikasi yang tidak dipercayai dan tidak dibenarkan untuk digunakan dalam sempadan kami, dan kami meneruskan kerja itu di sini,” kata Pengerusi FCC, Jessica Rosenworcel.

Huawei enggan mengulas pada Jumaat. Bersama Huawei dan ZTE, pesanan itu mempengaruhi produk yang dibuat oleh syarikat seperti Hikvision dan Dahua, pembuat kamera pengawasan video yang digunakan secara meluas.

“Keputusan sebulat suara kami merupakan kali pertama dalam sejarah FCC bahawa kami telah mengundi untuk melarang penggunaan peralatan baharu berdasarkan kebimbangan keselamatan negara,” tweet Brendan Carr, seorang pesuruhjaya FCC Republik. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -