Wednesday, February 1, 2023
23.8 C
Brunei

-

Fepo harap wujud peluang pekerjaan

KOTA KINABALU, 4 OKT – Ketua Menteri Sabah, Datuk Hajiji Noor berharap Pelancaran Kontrak Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah Malaysia Timur (FEPO) oleh Bursa Malaysia Derivatives Bhd (BMD) diharap dapat mencipta lebih banyak peluang perniagaan dan pekerjaan.

Beliau yang juga Menteri Kewangan Sabah berkata pelancaran kontrak itu mampu mewujudkan peluang pekerjaan di setiap rantaian bekalan industri kelapa sawit di negeri ini terutama dalam sektor pengangkutan, kemudahan penyimpanan, kualiti penyelidikan dan aktiviti hiliran.

“Di pentas global, FEPO yang akan diperdagangkan oleh peserta antarabangsa, akan berfungsi sebagai platform pemasaran untuk mempromosikan produk berkaitan sawit Sabah serta menarik pelaburan langsung asing.

“Saya berasa bangga apabila mengetahui bahawa BMD telah menetapkan Lahad Datu dan Sandakan sebagai pusat penghantaran untuk FEPO,” katanya dalam satu kenyataan bersempena dengan pelancaran FEFO.

Pelancaran yang berlangsung secara maya itu disempurnakan oleh Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin; Hajiji serta Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg.

Mengulas lanjut, Hajiji berkata pelancaran itu adalah sejajar dengan perkembangan industri kelapa sawit Sabah pada masa hadapan.

“Kerajaan Sabah mengiktiraf industri minyak sawit sebagai bahagian utama ekonomi negeri dan ingin memperluaskan sumbangannya. – Bernama

Artikel sebelum iniSelasa, 5 Oktober 2021
Artikel seterusnyaSCSB tawar tiga dana baharu
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hampir 50 maut dalam insiden letupan masjid

PESHAWAR, PAKISTAN, 30 JAN – Pegawai polis antara kira-kira 47 orang terbunuh dan 150 lagi cedera dalam satu letupan di sebuah masjid di dalam...
- Advertisment -