Ferrari bina ventilator kos rendah

ROM, 14 MEI – Pasukan Formula Satu, Ferrari, mengumumkan kelmarin bahawa mereka akan membantu membina sebuah ventilator kos rendah yang boleh digunakan dalam melawan wabak koronavirus.

Projek F15 telah dihasilkan dalam lima minggu oleh pasukan Maranello bersama dengan Institusi Teknologi Itali yang berpangkalan di Genoa.

“Kami memulakan kerja-kerja pada 21 Mac dan protopaip pertama sudah siap sedia pada 25 April,” kata pengurus inovasi Ferrari, Carrado Onorato pada konferensi video.

Reka bentuk bagi memenuhi keperluan permintaan rawatan intensif sederhana, Ferrari berkata ventilator tersebut dipercayai serba boleh dan mudah untuk dipasang.

Musim Formula Satu telah digantungkan disebabkan oleh pandemik yang telah membunuh lebih dari 31,000 orang di Itali.

Tetapi Simone Resta, ketua bahagian casis Ferrari, berkata mereka telah diberi kebenaran oleh Persatuan Automobil Antarabangsa (FIA) untuk melaksanakan projek yang merangkumi
beberapa bahagian – simulasi, model 3D dan reka bentuk casis.

“Cabaran COVID-19 adalah sesuatu yang kami ingin sahut,” kata Ketua Pasukan Ferrari, Mattia Binotto.

“Projek tersebut memberikan pengalaman yang sangat menggembirakan dan benar-benar bermanfaat bagi pihak yang terlibat.”

Alat ventilator dihasilkan dengan menggunakan barang peralatan yang mudah didapati dengan kos yang lebih rendah daripada yang ada sekarang.

Profesor Giorgio Metta, pengarah saintifik Institusi Teknologi Itali, berkata: “Kami rasa ia boleh dihasilkan dengan kos yang sangat-sangat rendah.” – AFP