Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Ferrera mahu lebih banyak kepelbagaian watak

  Di dalam bilik yang dipenuhi dengan beberapa tokoh Hollywood yang berpengaruh, bintang Barbie, America Ferrera menggunakan platformnya untuk membincangkan isu berterusan dalam industri iaitu perwakilan pelakon-pelakon Latin dalam filem.

  “Menurut statistik, naratif dominan yang diterapkan oleh industri kami kepada dunia ialah orang Latin sama ada tidak wujud atau mereka adalah penjenayah miskin dan pendatang,” kata pemenang Emmy itu di hadapan orang ramai yang hadir di Majlis Makan Tengah Hari Wanita Akademi baru-baru ini.

  Pelakon itu berkata dia terkejut selepas mengetahui bahawa orang Hispanik dan Latin masih kurang diwakili dalam filem sejak 16 tahun lalu, menurut laporan terkini Universiti California Selatan dalam Inisiatif Keterlibatan Annenberg.

  Walaupun terdapat pertumbuhan populasi Hispanik di Amerika Syarikat, Ferrera menegaskan kajian itu mendapati bahawa pertumbuhan yang sama tidak berlaku dalam filem. Dalam filem tahun lepas, kajian itu mendapati lebih separuh daripada orang Latin yang muncul di skrin digambarkan sebagai penjenayah.

  “Saya secara peribadi berasa terkilan,” kata Ferrera, yang berketurunan Honduras.

  Ferrera menjadi penceramah utama pada acara yang diadakan di Muzium Filem Akademi dengan para hadirin termasuk pemenang Oscar, Lupita Nyong’o, Kristen Stewart, Rita Wilson, Patty Jenkins, Eva Longoria, Lily-Rose Depp, Riley Keough, Leslie Mann serta Pemenang Grammy dan Oscar, HER. – AP

  Ferrera terkilan dengan jenis-jenis watak yang sering diberikan kepada pelakon Latin dan Hispanik. – Self
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...